Beenhakker kan in Saoedi-Arabië zijn ideeën kwijt

TIENHOVEN, 22 NOV. Bij gebrek aan een Europese topclub, die als hoogste op zijn verlanglijstje stond genoteerd, is het de tweede keus geworden: een exotisch avontuur. Leo Beenhakker heeft zich als bondscoach verbonden aan het nationale elftal van Saoedi-Arabië en zal met dat land ook acte de présence geven op het wereldkampioenschap volgend jaar in de Verenigde Staten.

Prins Feisal, de zoon van koning Fahd die leiding geeft aan de voetbalbond, heeft gisteren ingestemd met zijn benoeming. Beenhakker wordt de opvolger van de Braziliaan José Candido. Deze werd tijdens het kwalificatietoernooi in Qatar van de Aziatische groep ontslagen omdat hij in de ogen van de prins niet aanvallend genoeg speelde. Desondanks plaatste Saoedi-Arabië zich als beste land voor het WK.

Het contract verbindt Leo Beenhakker in principe tot en met het toernooi in de VS. Maar hij heeft een optie op een verlenging tot na de Aziatische Spelen (in oktober in het Japanse Hiroshima) en het toernooi om de Golf Cup in november in de Verenigde Emiraten. “Mocht ik na het WK echter voor een andere werkgever kiezen dan is dat mogelijk”, houdt Beenhakker de deur voor alternatieven open. De Rotterdammer is geïnteresseerd in een terugkeer bij het Nederlands elftal , als Dick Advocaat zijn contract niet verlengt.

Beenhakker werd met Saoedi-Arabië in contact gebracht door Hans Ooft, de voormalige bondscoach van Japan, dat ook deelnam aan het kwalificatietoernooi in Qatar maar zich niet plaatste. Twee weken geleden volgde er een kennismakingsgesprek met een vertegenwoordiger van de bond in Londen. Beenhakker: “Ze zochten een ervaren gelouterde Europese coach. We zijn er toen al in principe uitgekomen. Ik verwacht dat ik daar zes maanden optimaal naar het WK kan toewerken. Ik kom niet in een bestaande situatie terecht en kan mijn eigen ideeën kwijt.”

Beenhakker denkt te weten wat hem in het Midden-Oosten te wachten staat. Hij reisde met zijn vorige werkgever Grasshoppers al eens naar Dubai en in augustus was hij te gast in Koeweit. “Dat hele gebied wordt geregeerd door Braziliaanse coaches. Af en toe loopt er ook een Engelsman rond. Ik heb op de video wat beelden gezien van het Saoedi-Arabische elftal. Het team heeft in de aanloop naar het WK al 35 wedstrijden gespeeld. De spelers vertonen het bekende euvel in dit soort landen. Ze kunnen allemaal voetballen maar niet met elkaar.”

Beenhakker is niet bang af te gaan op het wereldkampioenschap in de VS, nadat hij met Oranje in Italië ook al snel werd uitgeschakeld. “Er is dit keer vooraf geen bepaald verwachtingspatroon. Ik ging met Oranje naar Italië als favoriet. Waarom zou je met Saoedi-Arabië de eerste ronde niet overleven? Ik heb zo langzamerhand geleerd dat in het voetbal 2 + 2 geen 4 hoeft te zijn. Dat zie je aan Barcelona dat thuis maar even verliest van het onderaan geplaatste Lleida.” Volgens Beenhakker moet er niet al te geringschattend over ontwikkelingslanden op voetbalgebied als Saoedi-Arabië worden gedaan. “De tijd dat je als Europeaan zo kunt redeneren is voorbij. Er zit zoveel geld achter. Als ze een profleague willen en mooie stadions dan komen die er gewoon. Over een jaar of tien staan hier zeker goede elftallen op.”

In december reist Beenhakker tien dagen naar Saoedi-Arabië voor een eerste oriëntatie. “Ik hoef me niet meer te bewijzen in dit vak. Ik doe alleen nog wat ik leuk vind. En laten we eerlijk zijn, zo'n WK als in de VS wordt uniek genoeg om alleen al aan deel te nemen.”

    • Erik Oudshoorn