Basf: na 9 maanden 44 procent lagere winst

LUDWIGSHAFEN, 22 NOV. De winst vóór belasting van het Duitse chemieconcern Basf is in de eerste negen maanden van dit jaar met 44 procent gedaald van 1,98 miljard mark (1,21 miljard gulden) tot 607 miljoen mark (680 miljoen gulden). De omzet nam met 4,6 procent af van 34,2 tot 32,6 miljard mark.

Basf heeft in de eerste drie kwartalen te maken gehad met de gevolgen van de economische recessie in belangrijke afzetgebieden. De verkoopprijzen daalden gemiddelde met vijf procent. Dit negatieve effect legde, gevoegd bij de vermindering van de gasactiviteiten, een sterke druk op de resultaatontwikkeling.

De winstdaling werd bovendien negatief beïnvloed door herstructureringsmaatregelen en de kosten van vermindering van het aantal werknemers. Over de eerste zes maanden van het boekjaar daalde de winst al met 50 procent. Volgens analisten is van de winstgevenheid van Basf op dit moment weinig over en zou het zelfs met verlies draaien.

Eind september werkten bij Basf 119.000 mensen tegen 125.000 het jaar ervoor. Vrijdag werd bekend gemaakt dat het personeelbestand volgend jaar met nog 4000 zal worden verminderd.

Bij Bayer, dat door zijn farmacie activiteiten de nadelige gevolgen van de door overcapaciteit geplaagde chemiesector beter kan opvangen dan zijn concurrenten Basf en Hoechst, wordt verwacht dat de jaarwinst met 20 procent zal inzakken.