Administrateur MVV beschuldigt club van omkopen FC Utrecht

MAASTRICHT, 22 NOV. Een van de zwaarste beschuldigingen die de ex-administrateur van MVV tot nu toe heeft geuit in de zogenoemde zwart-geldaffaire van de club, is dat MVV op 16 juni 1991 FC Utrecht zou hebben omgekocht. MVV had toen nog één punt nodig degradatie te ontlopen en speelde na een plichtmatige partij inderdaad met 1-1 gelijk. Volgens K. werd het geld betaald door de toenmalige voorzitter B. L., directeur van het wegenbouwbedrijf BLM. Hij zou daarvoor een rekening van 19.500 gulden hebben ingediend voor de aanleg van een parkeerterrein achter het stadion De Geusselt, dat pas veel later is aangelegd.

De voorzitter van de overkoepelende Stichting Beheer MVV, drs W. Blind, noemt de beschuldiging van omkoping absurd: “Ik heb onmiddellijk gebeld met L., die me verzekerd heeft dat er niets van waar is van het verhaal. Hij heeft de parkeerplaats aangelegd voor een scherpe prijs en MVV heeft niets aan Utrecht betaald. Dat heb ik ook nagetrokken bij het bestuur van FC Utrecht.” Ook vertegenwoordigers van FC Utrecht spreken de beschuldiging tegen.

De administrateur, die gezegd heeft dat hij niet alleen wil opdraaien voor de administratieve puinhoop bij de club, uitte tijdens het verhoor tal van beschuldigingen aan het adres van andere medewerkers en spelers, die zwart geld zouden hebben gekregen en valse declaraties zouden hebben ingediend. Acht spelers zijn vorige week gehoord over die beschuldigingen. Onder hen is ex-PSV'er T.S, die volgens de administrateur tienduizend gulden onder de tafel zou hebben gekregen. Om de spelers zoveel mogelijk te sparen waren zij op verzoek van voorzitter D. woensdag en donderdag al verhoord. Vrijdagmorgen trok trainer Vergoosen zich met hen terug in een trainingskamp. Over de arrestatie van het bestuur werden zij gisteren pas ingelicht na afloop van de wedstrijd tegen Volendam, die MVV met 5-0 verloor.

De voorzitter van MVV, de 41-jarige D. trad twee jaar geleden aan in die functie. De club had hem binnengehaald als bekwaam bestuurder, die orde op zaken zou moeten stellen. Hij begon onmiddellijk met een reorganisatie van het bestuur en de raad van beheer, waarin Maastrichtse prominenten als drs. W. Blind, vicevoorzitter van de Raad van Beheer van de SNS bank Nederland en drs. L. Vredevoogd, voorzitter van het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Limburg, werden benoemd.

Blind: “We wilden er echt een modelclub van maken, zonder zwart geld en zonder schulden. Dankzij de transfer van Meijer en de goede sportieve resultaten waren we net zo mooi op weg om dat doel te bereiken. We zijn vorig jaar niet voor niets tot club van het jaar uitgeroepen. En nu zitten we opeens hiermee...”