Vijfde arrestatie in corruptiezaak Antillen

WILLEMSTAD, 20 NOV. De Franse politie heeft gisteren op verzoek van het Openbaar Ministerie van de Nederlandse Antillen op het Franse eiland St. Barth de Italiaanse onroerend-goedmagnaat Rosario (Don) Spadaro gearresteerd. Hij is een van de vijf hoofdverdachten in het corruptieschandaal rondom de uitbreiding van de lucht- zeehaven op Sint Maarten.

Spadaro wordt aan Nederland (de Antillen) uitgeleverd en zal op Curaçao worden verhoord. Evenals de vier andere hoofdverdachten wordt hem oplichting, meineed, valsheid in geschrifte en “deelname aan een organisatie die tot doel heeft misdrijven te plegen” ten laste gelegd. Dit heeft de officier van justitie van de Nederlandse Antillen, mr. E.D. Harderwijk gisteren tegenover deze krant verklaard.

Don Spadaro bezit een aantal hotels op Sint Maarten en handelt in onroerend goed. In 1989 heeft hij bemiddeld tussen vertegenwoordigers van het eilandbestuur en Italiaanse bankinstellingen voor het afsluiten van een lening van 43,5 miljoen dollar voor de uitbreiding van de luchthaven, aanzienlijk hoger dan de 35 miljoen dollar die voor de werken was begroot. Voorwaarde van Italiaanse kant was dat de werken zouden worden gegund aan Italiaanse aannemers. De luchthavendirectie maakte 30 miljoen gulden uit de lening over aan de Italianen, die daarvoor geen enkele prestatie leverden. Na het overbrengen van materiaal verlieten zij het eiland onder het mom dat ze failliet waren gegaan. Volgens aanwijzingen van de Italiaanse politie, die het OM op Curaçao heeft geholpen, heeft Spadaro ook bemiddeld bij het betalen van smeergelden, onder andere aan Claude Wathey, de vroegere politiek leider van Sint Maarten.

Wathey, zijn zoon Al Wathey (destijds voorzitter van de raad van commissarissen van de luchthaven), Ralph Richardson, ex-gezaghebber (burgemeester) van Sint Maarten en Frank Arnell, directeur van de luchthaven, zijn de andere vier hoofdverdachten. In totaal zijn er volgens officier van justite mr. Harderwijk 15 verdachten. Woensdag zijn Richardson en Arnell na een serie “intensieve verhoren” in de Curaçaose gevangenis Koraal Specht overgebracht naar de gevangenis Point Blanche op Sint Maarten. Het OM verwacht dat ook Al Wathey binnenkort naar Sint Maarten kan worden overgebracht. Claude Wathey, die wegens hartklachten onder detentie in een ziekenhuis op Curaçao verblijft, moet nog een aantal verhoren ondergaan.

De luchthaven van Sint Maarten is een overheids-NV. Het eilandbestuur, de regering van de Nederlandse Antillen en eventueel Nederland hangt een miljoenenschade boven het hoofd als deze niet op de Italiaanse exportkredietverzekeraar Sace op de verdachten te verhalen is.