Spijbelen bestraft en snel studeren wordt beloond

DEN HAAG, 20 NOV. Een leerling in het voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs die zonder geldige reden langer dan acht weken van school wegblijft, raakt zijn studiefinanciering kwijt.

Ook moet hij de al ontvangen studiefianciering terugbetalen. Dit is een van de wijzigingen van de Wet op de studiefianciering van minister Ritzen, waarmee het kabinet gisteren akkoord is gegaan. Met het invoeren van deze 'aanwezigheidscontrole' vanaf het schooljaar 1995-1996 hoopt het kabinet spijbelen tegen te gaan. Een andere wijzigingen is dat studenten in het hoger onderwijs een premie van 2000 gulden kunnen verdienen wanneer ze binnen de cursusduur afstuderen. Voorwaarde is dat de student geen aanspraak meer maakt op studiefinanciering. Vanaf 1 januari 1995 mogen studenten naast hun studiebeurs 15.000 gulden bijverdienen. Nu is dat nog 8.040 gulden.