POMPOENTAART

Pompoentaart wordt traditioneel gegeten als nagerecht bij het Thangsgiving-maal (in Canada de tweede maandag in oktober en in Amerika de vierde donderdag in november). Deze dag werd door de eerste Europese bewoners van Noord-Amerika gekozen als dankdag voor de eerste succesvolle oogst in het nieuwe land. Die eerste kolonisten gebruikten veel van de nieuwe en voor hen vreemde ingrediënten voor de maaltijd - een wonderlijke vogel, de kalkoen, zoete aardappelen, maïskolven en pompoen.

circa 1100 gram pompoen

2 eetlepels bloem

50 gram lichtbruine basterdsuiker

100 gram kristalsuiker

2 theelepels gemberpoeder

snufje nootmuskaat

2 theelepels kaneelpoeder

1 theelepel foelie

1/2 theelepel zout

1,25 deciliter slagroom

3 eieren, losgeklopt

circa 250 gram korstdeeg

Schil de pompoen met een scherp mes en verwijder de zaden. Snijd de pompoen in blokjes. U moet nu circa 900 gram pompoen hebben. Stoom de stukken pompoen in circa 30 minuten gaar. Doe de stukken pompoen anders in een magnetronschaal, dek die af en zet de schaal circa 18 minuten in de magnetron op 100% (650 watt). Giet de pompoen af en pureer hem. Doe de puree in een zeef, zet die boven een kom en laat circa 3/4 uur uitlekken. Er moet nu ongeveer 500 gram uitgelekte puree zijn.

Meng de pompoenpuree met de rest van de ingrediënten. Rol het deeg uit en bekleed er een ondiepe ronde taartvorm van 22 centimeter doorsnee mee. Prik het deeg hier en daar in met een vork. Schep het pompoenmengsel in de met deeg beklede taartvorm. Zet de taart 15 minuten in een op 220ß8 C voorverwarmde oven. Draai de temperatuur terug naar 180ß8 C en laat de taart nog 40-45 minuten verder bakken. Laat de taart afkoelen en serveer met geklopte slagroom.

    • Kim Maclean