'Opvang Britse arrestanten schoot tekort'

ROTTERDAM, 20 NOV. Bij de voetbalwedstrijd Nederland-Engeland op 13 oktober in Rotterdam is de noodverordening, die de politie het recht gaf iedereen te arresteren in wie zij een risico voor de openbare orde zag, gebrekkig uitgevoerd.

De opvang van de honderden Engelse arrestanten schoot tekort, de uitzetting zorgde voor problemen en het openbaar minsterie werd geheel genegeerd bij de uitvaardiging van de verordening. Toch was de maatregel op zich gerechtvaardigd, zo schrijft de Rotterdamse politie in een rapport waarin het optreden bij de rellen rond de wedstrijd wordt geëvalueerd.

Het Rotterdamse openbaar ministerie deelt die visie niet, zo bleek donderdag al, toen het optreden in de politiecommissie van de gemeenteraad werd besproken. Officier van justitie De Haas gaf toe dat het openbaar ministerie buitenspel was gezet bij het uitvaardigen van de noodverordening. Hij betwijfelde tevens of de verordening opnieuw kan worden ingezet bij rellen. De Haas: “We moeten onze ogen er niet voor sluiten dat vrijheidsberoving alleen kan plaatsvinden op een wettelijke basis. En het Nederlandse rechtsstelsel biedt geen mogelijkheden voor een massale aanpak als op 13 november.”

Naar verluidt heeft het buitensluiten van het openbaar ministerie tot forse aanvaringen geleid in het wekelijks 'driehoeksoverleg' tussen politie, burgemeester en openbaar ministerie. Burgemeester Peper gaf donderdag toe dat de coördinatie tekort was geschoten, maar steunde de noodmaatregel als “uiterste middel” bij rellen die niet meer onder controle zijn. Overigens was niet hij, maar loco-burgemeester P. Vermeulen op 13 oktober verantwoordelijk voor de openbare orde.

De honderden Engelse supporters die de politie voor de wedstrijd uit voorzorg oppakte, werden gevangen gezet in de marinierskazerne Van-Ghent. Daar waren de omstandigheden spartaans; de supporters kregen te lang geen eten en drinken en hadden de beschikking over te weinig toiletten. Voortaan kan de opvang beter geregeld worden in lege kantoorpanden of havenloodsen met afdoende voorzieningen, aldus het evaluatierapport.

De wedstrijd heeft de politie 750.000 gulden aan personeel gekost.