Optimisme in Genève over Gatt neemt toe

GENÈVE, 20 NOV. Onderhandelaars bij de GATT (Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel) in Genève hebben zich gisteren zeer optimistisch uitgelaten over de kans op een wereldhandelsakkoord voor de uiterste datum van 15 december. “Het gaat deze keer gebeuren, er is geen twijfel aan,” aldus onderhandelaar Hugo Paemen van de Europese Unie (EU).

Paemen maakte zijn opmerking na een bijeenkomst van het Trade Negotiating Committee (TNC), waarin de onderhandelaars van de aangesloten landen bijeenkomen. Het was de eerste TNC-bijeenkomst na de goedkeuring van het Noordamerikaanse Vrijhandelsverdrag (NAFTA) door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Andere diplomaten lieten zich in dezelfde zin uit als Paemen. “Er zijn nog steeds grote problemen, maar het lijkt erop dat een serieuze poging wordt gedaan het deze keer eens te worden,” aldus de gezaghebbende Indiase onderhandelaar B. Zutshi. De Chileense afgevaardigde zei “zeer optimistisch” te zijn.

De Verenigde Staten en Japan hebben gisteren verbeterde voorstellen gedaan op het gebied van de markttoegang (verlaging van importheffingen). Diplomaten in Genève zeiden gisteren dat de VS gisteren een “semi-crisis” met zijn standpunt op het gebied van de financiële dienstverlening. Zo wil Washington zijn eigen belastingsysteem voor financiële diensten handhaven. Volgens de diplomaten wacht men in Genève nu eerst af wat volgende week het resultaat zal zijn van de ontmoeten tussen Europees Commissaris Brittan en Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Kantor. Zij zullen onder meer over de landbouw praten. (Reuter, AFP)