Oppositie vraagt sancties; Leger verstevigt in Nigeria greep op de macht

LAGOS, 20 NOV. Militaire commandanten in Nigeria zijn begonnen de macht over te nemen van de gekozen gouverneurs. Ze bezetten de regeringskantoren in de hoofdstad Lagos, in Port Harcourt, de belangrijkste oliestad van het land, en in andere steden.

De maatregel is een vervolg op de staatsgreep van generaal Sani Abacha, die afgelopen woensdag de regering van interim-president Shonekan aan de kant zette. Volgens radio Nigeria zou er ook een zuivering in de strijdkrachten worden doorgevoerd, omdat de nieuwe machthebber geen enkel risico wil nemen. De 50-jarige Abacha, die in de Verenigde Staten zijn militaire opleiding kreeg, was ook betrokken bij de staatsgrepen die in 1983 en 1985 werden uitgevoerd.

De Campagne voor Democratie, een coalitie van organisaties die zich inzetten voor de naleving van de rechten van de mens, vakbonden en sociale groeperingen, heeft inmiddels opgeroepen tot internationale strafmaatregelen tegen Nigeria. Woordvoerder Shina Loremikan van de gezamenlijke organisaties verklaarde dat de Nigeriaanse politie in verscheidene steden in botsing is gekomen met ongewapende demonstranten. Ongeregeldheden deden zich voor in de hoofdstad Lagos en in de plaatsen Akure en Abeokuta in het zuidwesten van het land. In Ogbomoshu, ook in het zuidwesten van het land, zouden één dode en vele gewonden zijn gevallen. Tientallen studenten zouden zijn gearresteerd en door de gerechtelijke autoriteiten in staat van beschuldiging gesteld wegens het veroorzaken van ongeregeldheden en het in bezit hebben van materiaal dat afkomstig is van de Campagne voor Democratie.

Al vóór Abacha's greep naar de macht was, onder andere door de vakbonden, opgeroepen tot een staking wegens de verzevenvoudiging van de brandstofprijzen. Abacha heeft toegezegd de prijsverhoging nader te zullen bekijken, maar tegelijk gebood hij de vakbeweging de staking te beëindigen. Die hebben dat geweigerd, maar het verkeer en de handelsactiviteit in de zakensector van Lagos waren gisteren intensiever dan in de dagen daarvoor. De leiding van de vakbeweging is ondergedoken. Verscheidene politieke prominenten weigerden commentaar te geven op de machtsovername uit kennelijke vrees dat hun telefoons worden afgeluisterd. Het telefoonverkeer is herhaaldelijk verstoord geweest sinds Abacha de macht greep.

Moshood Abiola, de man van wie wordt verondersteld dat hij de door de militairen geannuleerde presidentsverkiezingen van 12 juni heeft gewonnen, hield gisteren vast aan zijn eerder ingenomen standpunt dat hij “het mandaat van de natie” heeft. Naar aanleiding van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen verklaarde hij voor een televisiestation van de deelstaat Ogun, in het zuidwesten van het land: “Niets gebeurt zonder de wil van God, die verschillende manieren heeft om zich te manifesteren. Wat van nu voortaan in het geding is, zijn de vrede en de stabiliteit in het land.” (AP, Reuter, AFP)