Noren houden schip Greenpeace aan de wal

TROMSO, 20 NOV. Het actieschip Solo van de milieuorganisatie Greenpeace blijft aan de ketting in de Noorse haven Tromso. De Noorse autoriteiten hebben gisteren drie rubberboten van boord gehaald. De onder Nederlandse vlag varende Solo en de rubberboten dienen als borg voor proceskosten.

De Nederlandse kapitein, Albert Kuiken, en de Britse campagneleider, Paul Horsman, moeten zich op 24 januari volgend jaar voor de rechter in Noorwegen verantwoorden voor hun aandeel in een Greenpeace-actie, eind oktober, tegen een boorplatform van Shell. Greenpeace is uiterst verbolgen over de weigering van de Noren de Solo vrij te geven. Enkele geplande acties komen in gevaar doordat het schip niet weg kan. De organisatie wilde het schip inzetten bij een campagne rond de conferentie van ministers van Noordzee-oeverstaten, volgende maand in Kopenhagen.

Een rechter in Tromso verwierp gisteren het beroep dat Greenpeace had ingesteld tegen het vasthouden van het schip. De Noorse autoriteiten eisen van Greenpeace een bedrag van omgerekend ongeveer 50.000 gulden voor de te maken proceskosten. De organisatie weigert te betalen.

Behalve in Tromso wacht de organisatie een tweede proces. Geert Drieman, een van de directeuren van Greenpeace Nederland, moet voor de rechter verschijnen in Canada. De rechtbank in Vancouver behandelt in februari de zaken van activisten die zijn opgepakt tijdens een actie tegen het kappen van oeroude bomen in British Columbia.