Meerderheid Curaçao stemt voor behoud Antilliaanse eenheid

WILLEMSTAD, 20 NOV. De bevolking van Curaçao heeft zich in het gisteren gehouden referendum massaal - 74 procent van de uitgebrachte stemmen - uitgesproken voor handhaving van de Antilliaanse eenheid. Daarmee werd het voorstel van alle politieke partijen afgewezen om Curaçao los te maken van de Antillen.

De Antilliaanse minister-president, mevrouw Liberia-Peters, kondigde aan de uitslag te zullen respecteren. Voor haar betekent het een koerswijziging van 180 graden: ze gaat direct met Nederland en de vijf Antilliaanse eilandbesturen praten over behoud van de Antilliaanse eenheid in een nieuwe vorm.

Ruim 66.000 kiezers namen gisteren deel aan het referendum, een opkomst van 60 procent. Bij de laatste parlementsverkiezingen op de Antillen was de opkomst iets hoger: 64 procent. Volgens 74 procent van de uitgebrachte stemmen moet Curaçao deel van de Antillen blijven uitmaken, 18 procent koos voor de positie van autonoom land binnen het Koninkrijk (vergelijkbaar met de positie van Aruba, zoals alle politieke partijen wilden), 8 procent wil dat Curaçao een provincie van Nederland wordt en minder dan één procent koos voor volledige onafhankelijkheid.

Grote winnaar was gisteren de 55-jarige oud-premier van de Antillen, mr. Miguel Pourrier. Hij leidde tijdens de campagne van de afgelopen maanden de beweging Pro Antillas Restructura (Voor de geherstructureerde Antillen) die een opsplitsing van het land onverantwoord acht.

Pourrier wil snel overleg met de politici om na te gaan of ze de uitslag respecteren en er naar handelen. Pourrier zei ook van Nederland te verlangen dat de bilaterale gesprekken met de afzonderlijke Antilliaanse eilanden over rechtstreekse staatkundige relaties, nu worden stopgezet omdat deze de eenheid van de Antillen doorkruisen.

Premier Liberia-Peters was het daarmee eens. Ze zou vanochtend direct met haar collega Lubbers bellen: “Ik ben straks zijn wekkertje.”

    • Theo Westerwoudt