Lijst GroenLinks: Lankhorst niet terug in Kamer

DEN HAAG, 20 NOV. De kandidatencommissie van Groen Links heeft de Kamerleden P. Rosenmöller en L. Sipkes, die tevergeefs een gooi hebben gedaan naar het lijsttrekkerschap, op plaats drie en vier gezet. De ontwerp-lijst wordt aangevoerd door het duo I. Brouwer en M. Rabbae dat eerder al bij een referendum onder de leden werd aangewezen.

Van de zittende Kamerleden keert P. Lankhorst op eigen verzoek niet meer terug in de Kamer en staat W. Willems, die te kennen had gegeven dat de Kamerfractie van zijn partij “flink moest worden vernieuwd”, op een elfde plaats.

Bij de eerste tien staan diverse gemeenteraadsleden uit de grote steden. T. Oedayraj Singh Varma, op een vijfde plaats gezet, is raadslid in Amsterdam en I. van Gent, op plaats zeven, is momenteel lid van de Groningse raad. Zij was ook kandidaat voor het lijsttrekkerschap, maar haalde onvoldoende stemmen. De lijst voor het Europees Parlement wordt geleid door N. van Dijk, die reeds Europarlementariër is. Op het congres van Groen Links van 5 februari worden de definitieve kandidatenlijsten vastgesteld.