Keuringsdienst 'nalatig' bij Olvarit

ROTTERDAM, 20 NOV. De Keuringsdienst van Waren heeft de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV) bewust niet ingelicht over de besmetting van het door Nutricia gebruikte varkens- en rundvlees voor babyvoeding. Dat zegt Rob Tazelaar, directeur van het produktschap Vee en Vlees.

In juni had de Keuringsdienst een dergelijke besmetting al eens geconstateerd. De RVV, die ressorteert onder het ministerie van landbouw, werd toen helaas niet ingelicht, aldus een woordvoerster van het ministerie. “De Rijksdienst was dus niet in staat vanaf dat moment gericht naar de besmetting te zoeken.”

Volgens Tazelaar betreft het hier de zoveelste poging van de Keuringsdienst de RVV in diskrediet te brengen. “Steeds was de boodschap eigenlijk dat de Keuringsdienst het beter kon dan de concurrent. Maar er was helemaal geen sprake van beter, maar van macht.”

De animositeit tussen de twee diensten zou haar oorsprong vinden in het voornemen van de ministeries van landbouw en WVC de twee samen te voegen tot een nieuw geprivatiseerd keuringsbureau. De Keuringsdienst van Waren neemt volgens Tazelaar iedere gelegenheid te baat deze dreigende samenvoeging te dwarsbomen.

Een woordvoerster van WVC meent dat de Keuringsdienst in juni moeilijk de RVV had kunnen inlichten over de besmetting omdat niet duidelijk was of die van het vlees afkomstig was. Bovendien ging het toen om een niet alarmerende “incidentele verhoging”. Deze kwestie en de toekomst van de Keuringsdienst “willen we graag gescheiden houden”, aldus de woordvoerster van WVC.