Kabinet Felipe Gonzalez in crisis

MADRID, 20 NOV. Het minderheidskabinet van de Spaanse premier, Felipe González, verkeert in een crisis na het aangekondigde vertrek van minister van binnenlandse zaken José Luis Corcuera. Corcuera bood aan het einde van de week zijn ontslag aan, nadat het Spaanse Constitutionele Hof een fel omstreden wet van zijn hand op enkele essentiële delen ongeldig had verklaard. González, die juist gisteren de Franse premier Mitterrand ontving voor een tweedaags staatsbezoek, heeft tot dusver geweigerd het ontslagverzoek in te willigen.

De 'Wet van Corcuera', in Spanje ook wel bekend als 'Trap de deur in', voorziet ondermeer in de mogelijkheid om zonder gerechtelijk bevel een huis binnen te vallen, indien het vermoeden bestaat dat er drugs in het geding zijn. De wet is nu anderhalf jaar in werking en een kleine tweehonderd keer toegepast.

'Trap de deur in' was de afgelopen drie jaar aanleiding voor een aanhoudende polemiek tussen voorstanders van een hardere politie-aanpak en tegenstanders daarvan, die vreesden dat de wet de burgerlijke vrijheden te veel in het gedrang zouden brengen. Het Constitutionele Hof verklaarde donderdagavond in een uitgebreid betoog dat dit meest omstreden onderdeel van de wet in strijd is met de grondwet en daarom ongeldig.

Corcuera had al eerder dit jaar aangekondigd op te zullen stappen indien het Hof zijn wet zou verwerpen. De minister had bovendien bij eerdere gelegenheden reeds laten weten wel weer eens wat anders te willen gaan doen. Voor González geldt Corcuera, die vanwege zijn impulsieve gedrag en weinig gepolijste omgangsvormen de nodige populariteit geniet, echter als een belangrijke politieke steunpilaar. De voormalig vakbondsman vormt een schakel tussen de zogenaamde vernieuwers van González, die de socialistische PSOE in een meer liberaal vaarwater willen manoeuvreren en de gestaalde kaders die vasthouden aan de vroegere koers.

Corcuera heeft al in enkele kabinetten onder González gediend. Als minister van binnenlandse zaken slaagde hij er in het wantrouwen weg te nemen tussen de verschillende politiekorpsen en de socialistische partij. Hij kreeg daarnaast bekendheid door zijn harde aanpak van de Baskische terreurbeweging ETA en de strijd tegen de drugshandel.

    • Steven Adolf