Ivanisevic met vlugzout en aces in halve finale

FRANKFURT, 20 NOV. Goran Ivanisevic sloeg gisteravond twintig aces en versloeg Stefan Edberg voor de zesde keer op rij om de halve finales te bereiken van de Masters in Frakfurt. Ivanisevic won de partij vol fouten met 7-6 (7-3), 6-7 (5-7) en 6-3. Hij speelt vandaag tegen de Duister Michael Stich. “Telkens als hij in de buurt kwam, sloeg ik een ace”, zei Ivanisevic, die voor het tweede achtereenvolgende jaar de halve finales haalde. Edberg, die het toernooi in 1989 nog gewonnen had, sloeg negen dubbel fouten en slechts drie aces.

Pete Sampras, de nummer een van de wereld en winnaar van het evenement in 1991, treft in de tweede halve finale Andrei Medvedev. Sampras won gisteren van de Spanjaard Sergi Bruguera met 6-3, 1-6 en 6-3 in een wedstrijd die geen invloed meer had op de eindstand in de groep. Sampras eindigde met een 3-0 score, Ivanisevic met een 2-1 score. Michael Stich bevestigde zijn goede vorm door eenvoudig af te rekenen met Jim Courier: 7-5 en 6-4.

Het toernooi brengt de beste acht spelers van de wereld bij elkaar. Zij hebben elkaar bestreden in twee groepen van vier. De beste twee spelen vandaag de halve finales. Morgen is de finale.

In de enige partij die gisteren nog van belang was, had Ivanisevic al vroeg in de wedstrijd wederom vlugzout nodig. Hij had problemen met zijn ademhaling, net als tijdens zijn ontmoeting met Bruguera op donderdag. “Ik had moeite met ademhalen en werd duizelig, maar dat duurde maar een paar games”, zei de als achtste geplaatste Kroaat. Ivanisevic was de laatste die zich kwalificeerde voor de Masters. Dat lukte omdat Smapras vorige week in Antwerpen de andere kanshebber, Pioline, versloeg. “Vorige week zat ik te zweten voor de televisie, nu zit ik in de halve finale”, zei Ivanisevic.

Ivanisevic begon de partij tegen Edberg met een ace en zette meteen de toon voor de wedstrijd. Hij brak naar 5-3, serveerde voor de set, maar werd teruggebroken. In de tiebreak kreeg hij dank zij een dubbele fout van Edberg en een ace drie setpunten. Hij benutte zijn eerste. En gelijk patroon keerde terug in de tweede set. Ivanisevic serveerde bij 5-4 voor de partij, maar werd gebroken. In de tiebreak sloeg hij een eenvoudige smash in het net, waarna Edberg zijn tweede setpunt verzilverde. De beslissende service-doorbraak kwam in de achtste game van de derde set. Ivanisevic nam een 5-3 voorsprong en maakte dit keer geen fouten meer.

Pete Sampras voldoet vooralsnog perfect aan de verwachting die zijn eerste plaats op de wereldranglijst oproept. De Amerikaan won ook zijn derde groepswedstrijd met 6-3, 1-6 en 6-3 van de Spanjaard Bruguera. “Het was prettig om tegen een baseliner te spelen, na twee volleerders”, zei Sampras. De Amerikaan gaf gisteren in de eerste en derde set een indrukwekkende demonstratie van scherpe services, agrresieve groundstrokes en briljante volley's. Sampras slaagde er in Bruguera onder druk te zetten op de snelle ondergrond in de Festhalle van Frankfurt. “Hij speelt op gravel een niveau boven mij, maar het helpt als ik op een snellere baan speel”, zei Sampras na afloop.