Ideetje van het CNV

Nadat het debat over het industriebeleid vorig jaar oplaaide, was het deze week tijd voor het tweede stokpaardje uit de vorige recessie.

CNV-voorzitter A. Westerlaken vindt dat de Nederlandse pensioenfondsen meer geld moeten steken in het Nederlandse bedrijfsleven, in plaats van in het buitenland. Desnoods moeten ze genoegen nemen met een lager rendement, vindt de vakbondsvoorzitter. Het is niet de eerste maal dit jaar dat mooi weer wordt gespeeld met andermans pensioengeld. KLM, Nedlloyd en de zorgsector losten problemen, tekorten en loonsverhogingen al eerder op met de spaarpot van hun werknemers.

Een Nederlandse pensioenfondsbeheerder heeft een eenduidige taak: het zo winstgevend en risicomijdend mogelijk beheren van het geld dat hem door zijn vergrijzende deelnemers wordt toevertrouwd.

Het pensioengeld op Westerlakens voorstel desnoods ten koste van het rendement binnen de landsgrenzen houden om eigen bedrijven te ondersteunen heeft veel weg van financieel protectionisme. Nu juist handelsliberalisering nummer één op de internationale agenda staat, geven Westerlakens opvattingen de indruk dat de tijd bij het CNV een jaar of tien stil is blijven staan. (MS)