Eerherstel voor Sint

Sinterklaas gaat in de aanval tegen het oprukkend kerstgeweld. De heilige Nicolaas uit Myra laat zich niet langer verdringen door de kerstman. Was die vroeger een soort collega die enkele dagen na Sints verjaardag het land aandeed, de laatste jaren neemt hij steeds meer de plaats in van de kindervriend uit Spanje. Tot verdriet en woede van een groeiend aantal 'Sintminnenden' die de oerhollandse traditie niet vroegtijdig willen laten ondersneeuwen door jingle bells, kerstbomen en arresleden.

Zo plaatste het St. Nicolaascomité in Assen vorige week op alle in- en uitvalswegen anti-kerstmanborden. Het Comité wil op die manier duidelijk maken dat kerstattributen en -uitingen taboe zijn zolang Sint zijn verjaardag nog niet gevierd heeft. Voorzitter L. Osse van het Asser comité maakte zich al langer zorgen over een dreigende verdwijning van “dit typisch stukje Hollands erfgoed”. Hij geeft vooral de grootwinkelbedrijven de schuld die de consumenten al in oktober overvoeren met kerstartikelen. “Op die manier wordt Sinterklaas vermoord”, vindt hij. De actie in Assen haalde de wereldpers. The Times faxte dat ze achter het Drentse initiatief staat, meldt Osse.

“Ook in Londen wordt in oktober tot ergernis van veel Londenaren al Stille Nacht gespeeld. De krant heeft in een berichtje gezet dat de Engelsen een voorbeeld moeten nemen aan ons, en pas aan Kerstmis moeten gaan denken als de 'D' in de maand is.” Het actiecomité heeft besloten de roodomrande verbodsborden aan gemeenten te koop aan te bieden. V & D in Assen heeft er al vijftien afgenomen en ze in de winkel geplaatst, evenals een modezaak, aldus Osse. Even verderop in Drenthe, in Norg, heeft de middenstandsvereniging besloten geen kerstmarkt meer te organiseren maar een sinterklaasmarkt. De laatste echte Sintmarkt in ons land werd in 1836 op de Dam gehouden, waar echte bakkers en marskramers hun waar aanprezen.

In de 80 kraampjes in Norg zal geen enkel kerstartikel te krijgen zijn. Organisator W. Sikkens: “Het wordt een leuke snuisterijenmarkt, met alleen sinterklaasspullen. We hebben Sinterklaas bereid gevonden om ook te komen.” Het Nationaal Sint Nicolaas Comité, begin dit jaar opgericht in Laren (NH), is verheugd over zoveel enthousiasme voor de goedheiligman. Binnen enkele weken kreeg de stichting honderden kaarten en reacties van ongeruste Nederlanders, die de afkalving van het familiefeest willen tegenhouden en zich steeds meer ergeren aan de kerstspullen.

Eén van de initiatiefnemers F. Muntinga uit Baarn stoorde zich al geruime tijd aan de kerstetalages in oktober, die ze ziet als “een gemakzuchtige trend en een uit Amerika overgewaaide modetrend”. “Je hoeft dan als winkelier immers maar één keer een feestelijke etalage te maken.” En het gevaar is, zo zegt ze, dat je tegen de tijd dat het kerst is al verzadigd bent van kerststallen en -ballen. Pakjes onder de kerstboom vindt ze maar niks. Ook daar signaleert ze diezelfde luiheid: “In dat geval hoef je immers geen gedichten en surprises te maken.” Sinterklaas vieren vergt creativiteit, stelt Muntinga vast. “Wij willen de mensen weer activeren en het sinterklaasfeest in ere herstellen.”

Volgens Muntinga is het nodig dat er nieuwe, eigentijdse sinterklaasspullen op de markt verschijnen. Een goed voorbeeld vindt ze de sintertaart, met amandelspijs en chocolade, die de banketbakkers hebben gelanceerd. Het comité wil meer branches stimuleren om Sintartikelen te produceren. Ze denkt aan boekjes met gedichten, verhalen, een origineel sinterklaas-gezelschapsspel of ansichtkaarten. Ook de kunst laat zich niet onbetuigd. De Leeuwarder beeldend kunstenaar Ra van der Hoek, in het noorden een bekende naam, ontwierp een logo onder het motto: “Laat Sinterklaas niet verschimmelen”. Ze nam contact op met de City Club in Leeuwarden, een ondernemersvereniging. Die aarzelde in eerste instantie maar heeft nu plannen om het ontwerp van Van der Hoek volgend jaar als briefkaart of sticker te verspreiden.

Voorzitter Yntema van de City Club ontdekte na een kleine peiling onder de winkeliers in de Friese hoofdstad dat een groot aantal sympathiek stond tegenover de actie “tot behoud van Sinterklaas”. “Veel middenstanders vinden het verwarrend voor de kinderen om zowel kerst- als sintspullen te etaleren. De traditie van het sinterklaasfeest moet in stand blijven.”

    • Karin de Mik