Beurs in ban van KLM en Hoogovens

AMSTERDAM, 18 NOV. KLM en Hoogovens bleven deze week de grote blikvangers op de Amsterdamse effectenbeurs. Vooral bij KLM liep de spanning over het wel of niet doorgaan van 'Alcazar' tegen het einde van de week naar een hoogtepunt. Maar ook Hoogovens, waarvan topman Van Veen maandag een persconferentie geeft, houdt de aandacht van beleggers vast.

De Amsterdamse effectenbeurs volgde gisteren de buitenlandse beurzen in een lichte koersdaling. Beleggers verkochten hun aandelen na de forse koerswinsten van de afgelopen tijd.

De expiratie van indexopties zorgde op de optiebeurs voor een drukke handel. Er liepen ook opties af op edele metalen, obligaties, valuta's en enkele aandelensoorten. De totale omzet op de EOE bedroeg gisteren 68.000 contracten, waarbij de calls (koopopties) ruim de overhand hadden. Beleggers zijn dus nog steeds optimistisch over verdere koerswinsten op de Amsterdamse beurs. De koers/winstverhoudingen balanceren er inmiddels rond het niveau van vóór de beurskrach van 1987.

De lichte stijging van de dollarkoers liet geen echte sporen na. De voor de ontwikkeling van de Amerikaanse munt gevoelige fondsen hadden hun neuzen niet duidelijk in één richting staan. De EOE-index, die op 4 november dit jaar een hoogterecord aller tijden van 391,90 punten bereikte, sloot op 381,51 punten. Op de obligatiemarkt viel geen peil te trekken. Hier kwamen zowel kleine dalingen als stijgingen voor.

De financiële sector boekte deze week per saldo koerswinst. Beleggers anticiperen met hun aankopen van banken en verzekeraars op verdere renteverlagingen door de Duitse Bundesbank. Die liet de officiële rentetarieven afgelopen donderdag ongemoeid. Ook De Nederlandsche Bank verlaagde de rentetariven niet. De 'vijf wijzen' - economische adviseurs - in Duitsland voorspellen een verdere malaise van de Duitse economie. Dit maakt een verdere daling van de korte rente waarschijnlijk.

De koers van KLM steeg gisteren licht, gestimuleerd door de hoop op een succesvol einde van de fusiebesprekingen met Austrian Airlines, SAS en Swissair. De KLM-top voerde gisteren overleg met een delegatie van de Nederlandse overheid. De staat is met een belang van 38 procent de grootste aandeelhouder in KLM.

Na de dramatische koersval van 13,20 gulden woensdag stabiliseerde de aandelenkoers van het voedingsmiddelenconcern Nutricia, dat een miljoen verontreinigde potjes Olvarit uit de winkels terughaalt. Beleggers nemen een afwachtende houding aan nu Nutricia heeft aangekondigd juridische stappen te zullen nemen tegen de leverancier van het verontreinigde vlees. Nutricia hoopt volgende week alle besmette Olvarit-potjes te hebben verwijderd.

Als een positieve factor voor het fonds wordt ook gezien de splitsing van de aandelen in de verhouding 2 : 1. De aandelenprijs wordt daardoor op termijn gehalveerd en dat maakt het aandeel beter verhandelbaar. Nutricia, een van de best beschermde bedrijven in Nederland, bereikte deze week tevens een akkoord met de beurs over het verminderen van zijn beschermingsconstructies.

Nedlloyd was de grootste stijger bij de actieve fondsen. Het transportbedrijf kondigde woensdag aan dat het de vrachttarieven op lijnen tussen Europa en het Verre Oosten fors kan verhogen. Dat is een gevolg van een forse stijging van het vrachtvolume op deze routes.

De koers van Hoogovens, de grootste daler deze week, moest terug nadat onderhandelaars van de diverse Europese landen in Brussel geen overeenkomst konden bereiken over een reddingsplan voor de staalindustrie. De koers van Hoogovens, dat maandag een persconferentie zal geven over “recente ontwikkelingen”, heeft ook te leiden onder de aangekondigde aandelenemissie. Een flinke tik kreeg ook Ahold, dat deze week een notering kreeg op Wall Street. Opvallend was verder dat de koers van het chemieconcern Akzo verder daalde, tot ver onder de plaatsingsprijs van 180 gulden van de nieuwe aandelen die zijn uitgegeven om de overname van het Zweedse Nobel te financieren.

    • Paul Wessels