Besluit Cruijff hangt niet af van Van Basten

BARCELONA, 20 NOV. Johan Cruijff laat zijn beslissing al dan niet met het Nederlands elftal naar het WK te gaan, niet afhangen van de beschikbaarheid van bepaalde spelers.

De trainer van Barcelona zei dat gisteren in de Catalaanse hoofdstad. Cruijff zei onlangs dat hij desnoods pas in februari zou besluiten of hij meewilde als bondscoach. Sommige insiders concludeerden daarop dat hij wilde wachten of de van een enkelblessure herstellende Marco van Basten op tijd fit is. Gisteren zei Cruijff: “Mijn besluit heeft niets te maken met de beschikbare spelers. Voorwaarde is dat ik iets positiefs kan neerzetten.” Hij refereerde aan het WK in Italië, toen Nederland misschien wel de beste ploeg had maar vrijwel niets presteerde. “Ik ga niet om alleen de eerste ronde te overleven”, aldus Cruijff.

Cruijff, die met het vorige sectiebestuur mondeling overeen kwam tijdens het WK als bondscoach te fungeren, was cryptisch over zijn eigen WK-kansen: “Elke voetballer wil graag naar het WK. Ik praat als een voetballer.”

Op de wereldranglijst die de FIFA elke maand opmaakt, is Nederland gestegen van de zesde naar de tweede plaats. Oranje dankt die opmars aan de overwinningen op Engeland en Polen. Alleen Italië nog een lichte voorsprong. (ANP, AFP, Reuter)