Agdestein bereidt zich voor met 'beetje denken'

TILBURG, 20 NOV. Op de dag dat de Nederlanders Jan Timman en Jeroen Piket de derde ronde van het Interpolis schaaktoernooi begonnen met een nederlaag, verschafte schaker-voetballer Simen Agdestein de kenners stof ter overpeinzing. Terwijl iedere topspeler met een partijendatabank in zijn laptop rondreist, beperkt de voormalige Noorse voetbalinternational zich tot 'een beetje nadenken'. Het verhinderde hem niet om de als tweede geplaatste Vassily Ivantsjoek in 31 zetten te verslaan.

Zonder een spoortje van opschepperij meldt Agdestein laconiek dat hij zich niet voorbereidt. “Sinds het Interzonale toernooi in Biel heb ik het schaakbord niet meer uit de kast gehad en mijn computer niet aangeraakt. Ik heb een paar partijtjes gespeeld met mijn broer en twee in de Noorse clubcompetitie.” Hoe hij zich kan handhaven blijft ook voor Agdestein een raadsel. ..Het is toch raar dat al die professionals niet beter zijn dan ze zijn. Hoe kun je zoveel fouten maken als je steeds met schaken bezig bent?”

Zijn eigen grote kracht, naast zijn talent, is zijn enorme concentratievermogen en zijn vaardigheid om op stellingen aan te sturen waarin beide spelers op hun inzicht zijn aangewezen. Ook met wit stelt Agdestein zich doorgaans met een miniem plusje tevreden. “Als ik de mazzel heb met wit een klein voordeeltje te bereiken, ben ik buitengewoon tevreden.” Geheel vrijwillig is Agdesteins schaakonthouding niet. Veel tijd wordt opgeslokt door zijn studie politicologie. Aanmerkelijk zwaarwegender zijn de gezondheidsklachten die hem zo'n jaar geleden parten begonnen te spelen. De 1.88 meter lange Agdestein viel tien kilo af, was permanent moe en werd geplaagd door pijnscheuten in zijn armen. De artsen stonden voor een raadsel. Inmiddels zitten de kilo's weer aan het atletische lijf en heeft de Noor goede hoop dat alles weer goed zal komen. “Ik kwam bij een uitvinder terecht die een apparaat had ontwikkeld waarmee hij via de voetzolen magnetische impulsen geeft aan de 'meridianen' die daar samenkomen.”

Het wonderapparaat heeft ook een andere hoop weer aangewakkerd. Twee jaar geleden moest hij zijn voetbalcarrière afbreken. Door een zware knieblessure bleef zijn aantal caps voor het Noorse nationale elftal op acht steken. Inmiddels hebben artsen geconcludeerd dat het wel meevalt met die knie. De kans dat hij zich ooit weer in zijn grootste passie kan uitleven blijft miniem, maar Agdestein wil graag met de Noren naar het WK in Amerika. De Noorse bondscoach Egil Olsen woont driehonderd meter bij hem vandaan. “Hij zei me laatst dat ze behoefte hebben aan aanvallers. Dat stimuleert mij wel om voor het kleine kansje te vechten.”

    • Dirk Jan ten Geuzendam