Winst van Sony ruim gehalveerd

TOKIO, 19 NOV. De Japanse elektronicaproducent Sony heeft over het halfjaar tot september een winstdaling van 53 procent gerapporteerd. Slechte verkoopcijfers in Japan en Europa en een sterke stijging van de yen zijn volgens het bedrijf verantwoordelijk voor de achteruitgang.

In de eerste helft van het op 1 april begonnen boekjaar is de niet-geconsolideerde winst voor belastingen uitgekomen op 17,13 miljard yen, ongeveer 306 miljoen gulden. De operationele winst kwam uit op slechts twee miljard yen, 35,8 miljoen gulden, maar liefst 83 procent minder dan in de eerste zes maanden van het boekjaar 1992/93.

De winstval is het gevolg van de slechte gang van zaken op de markten in Europa en Japan. De consumenten stellen hun aankopen uit wegens de matige economische vooruitzichten. Over Zuidoost-Azië en de Verenigde staten had Sony weinig te klagen.

Verder deed de koersstijging van de yen het concern geen goed. Een duurdere yen maakt de produkten van de elektronicafabrikant in het buitenland duurder. De koerssstijging kwam des te harder aan, omdat Sony 65 procent van zijn omzet in het buitenland boekt. De omzet verminderde met elf procent tot 852,6 miljard yen, 15,3 miljard gulden. Sony zegt dat de koersstijging van de yen voor een omzetverlies zorgde van 74 miljard yen (1,3 miljard gulden).

Het management van Sony verwacht geen snelle verbetering van de omstandigheden op de markt. Met name de verkoop in Europa, waar Sony 21 procent van de omzet boekt, blijft zorgen baren. In het halfjaar waarover het bedrijf gisteren verslag uitbracht daalde de omzet in Europa met maar liefst 27 procent. De omzet in Japan daalde daarentegen met slechts 4,3 procent, terwijl de Amerikaanse omzet 4,1 procent lager uitkwam.

Voor het gehele boekjaar wordt rekening gehouden met een daling van de winst voor belastingen van 30 procent. De omzet zal op jaarbasis waarschijnlijk uitkomen op 6 procent. Sony zei tevreden te zijn over de verkopen van de recentelijk geïntroduceerde mini disc (md), de concurrent van Philips' digitale compact cassette (dcc). Sony gaf geen cijfers over de md-verkopen. Reuter)