VS dreigen N-Korea met 'andere opties'

SEATTLE, 19 NOV. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, heeft Noord-Korea gewaarschuwd dat als het zijn nucleaire installaties niet opnieuw openstelt voor inspectie, de Verenigde Staten de Veiligheidsraad zullen aanbevelen “andere opties dan onderhandelingen” in overweging te nemen.

Christopher deed zijn waarschuwing gisteren tijdens een toespraak voorafgaand aan de bijeenkomst in Seattle van ministers van buitenlandse zaken en handel van de APEC, de Asia-Pacific Economic Cooperation, het overlegorgaan van 17 landen rondom de Stille Oceaan, waaronder de VS, China, Japan en Zuid-Korea. Vandaag en morgen komen vrijwel alle regeringsleiders uit de 17 naties bijeen.

“Indien Noord-Korea de noodzakelijke inspecties weigert en weigert de dialoog met Zuid-Korea over nucleaire kwesties te hervatten, zijn wij bereid te adviseren dat de Veiligheidsraad andere opties overweegt dan onderhandelen.” Welke die andere opties zouden kunnen zijn zei Christopher niet. Onduidelijk is ook hoe ver de Amerikanen willen gaan. Hun bondgenoten in de regio, Japan en Zuid-Korea, zijn weliswaar eveneens zeer bezorgd over de Noordkoreaanse nucleaire aspiraties, maar de twee landen vrezen dat een te harde aanpak van Pyongyang een averechts effect zal hebben. Het orthodox-communistische bewind in Noord-Korea zou zich in het nauw gedreven kunnen voelen en de onvoorspelbare 'Grote Leider', Kim Il Sung, is dan tot alles in staat, menen de regeringen in Seoul en Tokio, ook tot een militaire aanval.

Warren Christopher zei gisteren dat Noord-Korea gevangen is in een “kromming van de tijd” en noemde het het meest geïsoleerde land ter wereld. Hij voegde eraan toe dat de VS een diplomatieke oplossing prefereren, maar als die zich niet aandient kiest de minister voor hardere middelen, “want Noord-Korea mag niet worden toegestaan een nucleaire bedreiging te worden voor zijn buurlanden”.

Noord-Korea wordt er, ondanks ontkenningen uit Pyongyang, door de VN van verdacht bezig te zijn met het ontwikkelen van kernwapens. Begin dit jaar sloot het land zijn grenzen voor inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Bureau (IAEA), dat onder de VN ressorteert. Noord-Korea dreigde ook het Non-proliferatie Verdrag (NPV) dat de verdere verspreiding van kernwapens moet tegengaan, te verlaten, maar die stap is opgeschort in afwachting van onderhandelingen met de VS en de VN.

Naar verwachting zal in Seattle op het hoogste niveau worden gesproken over Noord-Korea. De Zuidkoreaanse president, Kim Young Sam, wil de kwestie aankaarten bij zijn Chinese ambtgenoot, Jiang Zemin. China is een van de laatste bondgenoten van Noord-Korea. Mogelijk praat ook de Amerikaanse president Bill Clinton vandaag met Jiang Zemin over Noord-Korea. (AP, Reuter)