VS bereid te praten over akkoord van Blair House

WASHINGTON, 19 NOV. De Verenigde Staten zijn bereid met de Europese landen te praten over het omstreden Blair House-akkoord voor vermindering van de landbouwsubsidies.

Dat heeft de Amerikaanse onderminister van landbouw Eugene Moos gisteren verklaard. Maar de Amerikanen blijven er volgens Moos bij dat de overeenkomst niet kan worden opengebroken.

Het vorig jaar november door de VS en de EG gesloten Blair House-akkoord is een van de belangrijkste twistpunten bij de al zeven jaar durende Gatt-onderhandelingen over liberalisering van de wereldhandel, die uiterlijk 15 december moeten zijn afgerond. Frankrijk wijst de overeenkomst af en heeft de andere landen van de Europese Unie (voorheen EG) meegekregen in een streven naar “verduidelijking, interpretatie en aanvulling” van het akkoord.

De wijziging in de Amerikaanse houding is vermoedelijk een direct gevolg van de goedkeuring van het Nafta door het Amerikaanse Congres. Tot nu toe hebben de Amerikanen steeds geweigerd te praten over Blair House, waartegen met name in Frankrijk veel verzet bestaat.

Het lid van de Europese Commissie voor buitenlandse economische betrekkingen, Leon Brittan, gaat komende maandag en dinsdag in Washington opnieuw praten met de Amerikaanse handelsgezant Mickey Kantor. Moos verklaarde gisteren dat de Amerikaanse regering zal bekijken of zij “op een of andere wijze rekening kan houden met de Europese zorgen”. Volgens een Europese diplomaat in Washington betekent dit een duidelijke stap vooruit. De verwachting is dat de VS zich wat soepeler zullen opstellen nu het is gelukt het vrijhandelsverdrag met Canada en Mexico door het Huis van Afgevaardigden te loodsen. (AFP)