Uitslag Prijsvraag; Jogo-Jogo

Dit is wat ik wil weten als ik deze jogo-jogo's lees: is het echt door een kind verzonnen, of is het geheel of gedeeltelijk door je ouders gedaan?

Dat weet je nooit zeker, maar in sommige gevallen kun je het zien. Dat komt omdat de ouders die dat doen zich verraden door de manier van schrijven en waar het over gaat. Veel grote mensen denken bijvoorbeeld dat kinderen alleen maar kinderachtige woorden gebruiken. Ik heb iemand gekend die als kind werd gedwongen om een versje dat haar moeder had geschreven op partijtjes voor te dragen alsof het van haarzelf was. Dat vond zij verschrikkelijk, ze schaamde zich ervoor.

Nog een probleem: veel kinderen schrijven iets op dat zij al eens ergens gehoord hebben - thuis, op de televisie of op school. Vandaar dat er nogal wat jogo-jogo's bij waren die gaan over een WC op de bodem van de zee; heel wat vaders hebben zin in gebakken zeemeermin en ettelijke mevrouwen Mol zijn erg dol op rock & roll. Menige Dracula zit oma achterna, en meneren zijn vaak kaal en die staan dan weer voor paal. Sommigen meneren heten Poepjes en die houden veel van snoepjes, maar soms is dat omgekeerd. Vreemde eetgewoontes in Nederland: je hebt blijkbaar nogal wat wat vaders (meer dan moeders), die eten elke dag een drol en dan hebben ze veel lol.

Dat is allemaal erg leuk als je ze voorleest, maar het leukst is toch als je echt zelf iets verzint.

Het is helaas onmogelijk om alles af te drukken. Er waren bij elkaar bijna 400 jogo-jogo's, ingezonden door 76 kinderen tussen 5 en 11 jaar; er waren hele schoolklassen die hebben ingestuurd: 25 kinderen van Groep 5 van OBS De Hoeksteen, Rockanje, en 12 meisjes van Groep 8 van De Bolster in Oss. Evelyne van Schie, 11 jaar, uit Oegsgeest, zorgde zelfs in haar eentje voor 54 inzendingen. (Ook waren er een paar volwassenen die hebben ingestuurd, maar die mogen nu eenmaal officieel niet meedoen).

We hebben daarom besloten er wat uit te kiezen, en dat zijn natuurlijk degene die we de beste vinden, maar dat betekent niet dat de andere niet ook leuk zijn. Het gebruik van niet-alledaagse woorden en die grappig laten rijmen, en of een gedicht goed loopt (of juist expres niet), is waar we naar gekeken hebben; en natuurlijk ook naar leeftijd.

Loopt een ezel in de wei,

Legt hij plotseling een ei.

Jogo-Jogo

Rianne Poot, 6 jaar, Dordrecht

In het antwoordapparaat

Wordt alleen maar krom gepraat.

Jogo-Jogo

Kymia Kermani 7 jaar, Teteringen

Kijk, in het topje hangt een slang,

Maar die heeft hoogtevrees en is bang.

Jogo-Jogo

Yoline Kuipers 8jaar, Rijswijk

Daar heb je een hij en hij

Lijkt sprekend op een zij,

Jogo-Jogo

Kevin Schouten 8 jaar, Rockanje

Ik zeg: nee ik doe dat niet,

Want mijn moeder heeft een tiet.

[Nou, dat valt dan weer niet mee,

Want de mijne heeft er twee]

Jogo-Jogo

Robert Hillen 9 jaar, Leidschendam

En mijn broertje roept verschrikt:

'k Heb een tandarts ingeslikt!

Jogo-Jogo

Esther Minne, 10 jaar, Katwijk

En mijn bed is echt een wonder,

Ik kan nu al niet meer zonder!

Jogo-Jogo

Eveline van Schie, 11 jaar, Oegstgeest

En nu de winnares:

Is mijn oom de bruidegom,

Doet de hond een sluier om.

Jogo-Jogo

Nawal Abaida, 7 jaar, Amsterdam

Prachtig Nawal, jouw jogo-jogo is echt de mooiste: onverwacht, geheimzinnig en met een leuk rijm. Gefeliciteerd met de boekenbon.

    • Rudy Kousbroek