Talisman 96

Een kwart eeuw geleden publiceerde de Amerikaanse dichter, acteur, choreograaf James lipton de verzameling An Exaltation of Larks, waarin hij het oude Engelse spel van verzamelnamen, als school vissen, bos sleutels, bom duiten, tot grote hoogte dreef.

In 1977 verscheen dit boek in het symfonieorkest van penguins en bij die gelegenheid vroeg mijn voorgangster op deze plek u om Nederlandse verzamelnamen te verzinnen. Daarvan zijn er nu alweer verouderd, zoals: een ton chirurgen, een bom neutronen, een emmer nieuwslezers. Andere hebben een nieuwe gloed gekregen, zoals een vliegtuig prinsen en een vlucht wulpse harten.

Lipton heeft zojuist in de vlucht penguins een nieuwe editie van zijn jubel van leeuweriken gepubliceerd met meer dan elfhonderd verzamelnamen. Tijd om het Nederlandse reservoir aan te vullen met een portefeuille vuurtorens (de snippen zijn al neergeschoten), een spuit gebruikers, een ashoop asielzoekers, een carré musicals, een huis stampmusici, een kuil afgedankte kamerleden. Wat is het verzamelwoord voor televisiereclames, illegalen, graffiti, yuppen en faxen?

Stuur uw zelfverzonnen verzamelwoord of tuiltje verzamelwoorden naar Talisman, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam en u ontvangt de prijs der prijzen.

Oplossing Talisman 95

Het kozakkenspook in kokerrok at een kaasplak in de kapperszaak neven het krakersbolwerk. Nu trakteert de koningskok op negerzoenen en een kartonpak papajasap.

Wat is hier aan de hand? Dit is hier aan de hand: elk woord van meer dan drie letters begint met twee letters die ook, maar dan gespiegeld, aan het eind van het woord staan.

Hoe noemen we zo'n woord? Boekensteunwoord, staartbijter, palinghap, neppalindroom, kopspiegelwoord, randdubbelaar, droomwoord, museum, randpaar.

Wie maakte nog zo'n zin? Dat deed Floor van Lamoen zo: 'Trotseert de artsencamorra, een lamlullentotaal, en de iriscopistenpotpourri, nu een stadsarts angina wil negeren. Naar Amsterdam gaat mijn prijs.