Staatshoofd Nigeria heft politiek op

LAGOS, 19 NOV. Het nieuwe staatshoofd van Nigeria, generaal Abacha, heeft elke politieke activiteit in het land verboden. Abacha nam woensdag de macht over van interim-president Shonekan, die in februari verkiezingen wilde organiseren.

In zijn eerste televisietoespraak tot het Nigeriaanse volk maakte Abacha gisteravond bekend dat alle democratische instituties in het land worden ontbonden. Hij riep de vakbonden op de staking te beëindigen die sinds maandag wordt gehouden als protest tegen een verhoging van de brandstofprijzen die Shonekan vorige week afkondigde. De verhoging van de brandstofprijzen bleef tot nu toe gehandhaafd.

Abacha ontbond de interim-regering, het parlement, de twee politieke partijen die Nigeria telt, alle lokale regeringen en de Nationale Kiescommissie die verkiezingen moest voorbereiden. Verder verbood hij demonstraties en politieke bijeenkomsten. Hij beloofde wel een nationale conventie te organiseren om een democratisch bestuur te installeren, maar zei er niet bij wanneer. “Wij moeten een zeer stevig fundament leggen voor de groei van ware democratie”, zei Abacha, “en ieder ad hoc of tijdelijk besluit vermijden.” (Reuter, AP)