Ross Thomas

Ross Thomas: Voodoo, Ltd. Uitg. Warner Books, 282 blz. Prijs: ƒ 18,95.

In zijn nieuwste thriller, Voodoo, Ltd, houdt Ross Thomas zich aan het recept dat door hemzelf al zo vaak beproefd is: een verzameling excentrieke personages, stuk voor stuk half held, half schurk, raakt doelbewust betrokken bij een eigenaardige zaak, die door hen even doelbewust en elegant wordt opgelost. Hier opereert het gezelschap onder de naam Wudu, Limited, waarvan de oprichters, de Chinese Amerikaan Artie Wu en zijn partner Quincy Durant, zich gespecialeerd hebben in het opknappen van klussen die voor anderen te moeilijk zijn. Zij worden gevraagd een Brits paranormaal echtpaar op te sporen, dat een van moord verdachte filmster onder hypnose een bekentenis lijkt te hebben ontfutselt; of juist niet. Het hoe en waarom van die hele ingewikkelde operatie blijft lang onduidelijk, en ik moet eerlijk bekennen dat ik het waarom ook na lezing niet helemaal zou kunnen navertellen, maar de intrige is nooit het sterkste punt van Thomas geweest.

Zijn mooie, diep ironische stijl staat bijna geheel in dienst van zijn personages, die net als hun auteur niet erg geïnteresseerd lijken in de vele wendingen die het verhaal neemt en liever op een onnavolgbare zelfverzekerde manier met elkaar converseren; geen held van Thomas is ooit nerveus. Die fraaie distantie gaat onherroepelijk ten koste van de spanning, maar Voodoo, Ltd is tot aan het eind onderhoudend en de ontknoping redelijk geloofwaardig. Voor de fans.

    • Dennis de Hoop