Raet schrapt tot 1995 honderden banen

AMSTERDAM, 19 NOV. Automatiseerder Raet schrapt dit jaar en in 1994 honderden banen. De reorganisatie van Raet, dat kampt met felle concurrentie in de automatiseringsbranche en een teruglopende conjunctuur, strekt zich ook uit tot de directie. Twee van de vier directieleden moeten het veld ruimen.

Directievoorzitter mr. W. Huisman van Raet maakte vanmorgen bekend dat door afslanking van de werkmaatschappijen en de holding in 1993 en 1994 honderd arbeidsplaatsen zullen vervallen. In 1994 zal een verdere sanering bij Raet ertoe leiden dat circa 5 procent van de arbeidsplaatsen in Nederland zal verdwijnen. Huisman, die in mei aantrad als directievoorzitter, zei te verwachten dat Raet in Nederland eind volgend jaar nog 2.200 werknemers zal tellen, tegen circa 2.500 nu. Vakbonden en ondernemingsraad zijn van de plannen van de directie op de hoogte gebracht.

Opmerkelijk is dat drs. J. Rutges en drs. A. Helmich per 31 december uit dehoofddirectie van Raet zijn gezet. Huisman zei dat de inkrimping van de “zware hoofddirectie” een besluit was van de achtkoppige raad van commissarissen van Raet. De aandeelhouders van Raet (Heidemij, Delta Lloyd, NIB, Centraal Beheer en participatiemaatschappij Alpinvest) hebben allen hun vertegenwoordigers in de raad van commissarissen. Helmich krijgt een functie binnen Raet, terwijl Rutgers elders zijn heil zal zoeken.

De veranderingen binnen de directie van Raet volgen zich snel op. Nadat vorig jaar de toenmalige bestuursvoorzitter H. Matthes was opgestapt, werd vorige maand bekend dat de financiële man mr. J.L.M. van Rhijn ook per 31 december de onderneming zal verlaten. Van Rhijn wordt opgevolgd door mr. J.J. van Weezendonk, voormalig topman van Philips-dochter Super Club. Met Van Weezendonk en Huisman bestaat de tweekoppige directie van Raet dan volledig uit ex-Philipsmensen.

De reorganisatie moet het rendement en de produktiviteit verbeteren en Raet meer markt- en technologiegericht maken. Bovendien wil het bedrijf af van structureel verliesgevende activiteiten en bedrijfsonderdelen die niet behoren tot de kernactiviteiten. Eerder deze week maakte Raet bekend dat zijn rekencentrum in Apeldoorn is verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Computer Sciences Corporation (CSC). Eerder werden het onderdeel Raet Advies en het bedrijf MS+O in Capelle a/d IJssel verkocht.

Het belangrijkste aandeel in het directe banenverlies van honderd man wordt geleverd door Raet Integratie Services. Bij dit bedrijfsonderdeel, waar circa 500 man werken, verdwijnen op korte termijn 65 werknemers. De rest van de banen verdwijnt ondermeer bij de holding (33 man), waarvan 10 werknemers elders emplooi moeten zoeken. Raet hoopt een deel van het banenverlies op te vangen met natuurlijk verloop. De overige werknemers zullen worden ontslagen.

Voor 1993 handhaaft Raet, dat niet is genoteerd op de Amsterdamse effectenbeurs, haar prognose dat het resultaat positief zal zijn.