Racistische dreigbrieven 'White Power'

MIDDELBURG/ VELSEN, 19 NOV. Op verscheidene plaatsen in Nederland zijn de afgelopen weken organisaties van buitenlanders per brief bedreigd door een groep of groepen die zich 'White Power' noem(en).

Een aantal organisaties van buitenlanders uit Vlissingen en Middelburg heeft de afgelopen week dreigbrieven ontvangen van 'White Power'. Drie organisaties hebben hiervan aangifte gedaan bij de politie. Volgens een woordvoerder van de gemeente Vlissingen zijn meer organisaties bedreigd: “Organisaties van Turken, Marokkanen en Surinamers, maar bijvoorbeeld ook individuele ondernemers van buitenlandse afkomst.” De brieven waren veelal met de hand geschreven, in gebrekkig Nederlands opgesteld en beledigend van aard.

Brieven, ondertekend door 'White Power Nederland', hebben de afgelopen dagen ook veel onrust veroorzaakt in Noord-Holland. Enkele tientallen buitenlanders in de IJmond, enkele welzijnsinstellingen, een ontmoetingscentrum voor migranten in Velsen en de burgemeester van die gemeente hebben per brief racistische bedreigingen ontvangen.

Een soortgelijk pamflet is op kleinere schaal in Haarlem en Alkmaar verspreid. De politieke partijen in Velsen achten de actie ernstig genoeg om er een speciale bijeenkomst aan te wijden. In de brief dreigt 'White Power Nederland' met ongeregeldheden tegen buitenlanders en asielzoekers als zij niet “zo snel mogelijk vertrekken”. Als briefhoofd is een hakenkruis gebruikt. De brieven zijn op naam geadresseerd en per post verzonden.

Burgemeester A. van Dok-van Weele van Velsen heeft in een gesprek met migranten getracht de bij hen ontstane onrust enigszins weg te nemen. Zaterdag nemen alle politieke partijen en het gemeentebestuur van Velsen deel aan een speciale bijeenkomst over de dreigementen.

Noch de Velser politie, noch de anti-discriminatie bureaus (ADB's) in Haarlem en Alkmaar hebben enig idee welke groepering achter de actie schuilgaat. De Velser politie houdt rekening met een verband tussen de brieven en een omvangrijke racistische bekladding in de nacht van 6 op 7 november, toen gebouwen in zeven straten in IJmuiden en een personenauto van discriminerende leuzen en hakenkruisen voorzien.

De naam “White Power” is de afgelopen weken regelmatig in het nieuws gekomen. Half oktober dook de naam op in de Zuidhollandse dorpen Heenvliet en Geervliet, toen daar een groot aantal gebouwen werd beklad met racistische leuzen en hakenkruisen. Tien dagen later werd in Den Haag een 24-jarige vrouw aangehouden, toen ze stickers met racistische kreten en “White Power” op muren aan het plakken was.

In november zijn tot nu toe in Waalwijk, Sprang-Capelle, Kaatsheuvel, Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Alblasserdam dreigbrieven bij een aantal allochtonen bezorgd. De brieven die bol stonden van racistische taal waren ondertekend door dezelfde organisatie.

Ten slotte werd begin deze maand brand gesticht in een winkel voor exotische levensmiddelen in Rotterdam. Op de etalageruiten werden hakenkruisen en de letters W en P gekalkt. Volgens de politie staan die letters voor “White Power”.

De politie van Zeeland heeft gisteren zes jongemannen opgepakt van zestien tot negentien jaar, die ervan worden verdacht lid te zijn van het Nazi Front Zeeland. Deze groep kwam in augustus in het nieuws de joods-Portugese begraafplaats in Middelburg werd beklad. Enkele dagen later bedreigden leden van het front het asielzoekerscentrum van Middelburg met een reeks bommeldingen. Begin oktober werd de abdij van Middelburg besmeurd met leuzen. En gisteren maakte de politie bekend dat leden van het Nazi Front eind september hebben geprobeerd brand te stichten in een buitenlands restaurant in Vlissingen.