Phillip Margolin

Phillip M. Margolin: Gone, But Not Forgotten. Uitg. Warner Books, 428 blz. Prijs: ƒ 26,50. Nederlandse vertaling: Verdwenen, maar niet vergeten. Uitg. Meulenhoff. Vert. Anne van Lambalgen. Prijs: ƒ 39,90.

Twee thrillers van Phillip M. Margolin bleven onopgemerkt, maar Gone, But Not Forgotten zal ongetwijfeld zijn doorbraak betekenen. In Portland, Oregon verdwijnen chique huisvrouwen uit hun dure woningen zonder een spoor achter te laten, behalve een zwartgeverfde roos en een briefje met de tekst Gone, But Not Forgotten. In het eerste deel van deze adembenemende thriller geeft Margolin zijn lezers een groot aantal losse stukjes van een legpuzzel in handen, die pas helemaal aan het eind hun plaats krijgen. De verdwenen vrouwen in Oregon hebben zonder twijfel te maken met een dergelijke zaak in Hunter's Point, New York van enkele jaren daarvoor, maar wat precies? Is de Rose Killer de nietsontziende zakenman Darius? En is hij dezelfde als de advocaat Peter Lake, die thuis in Hunter's Point zijn vrouw en zijn zesjarige dochtertje vermoord aantrof? Betsy Tannenbaum, een feministische advocate op het randje van echtscheiding (in Amerikaanse thrillers heeft iedereen huwelijksproblemen, maar niemand zo erg als advocaten) neemt de verdediging van Darius op zich en komt al snel in gewetensnood, want als Darius schuldig is, dan hoort hij thuis in dezelfde categorie seriemoordenaars als Doctor Hannibal 'the Cannibal' Lecter.

Margolin lijkt er zich veel aan gelegen te laten liggen The Silence of the Lambs in zinloze wreedheid te overtreffen, wat hem lukt (een psychopathische moordenaar kun je alles laten doen), maar hij weet ook op een briljante manier de spanning te doseren. In weinig thrillers wordt de vaste grond zo behendig onder de voeten van de lezer weggeslagen; niets is wat het lijkt te zijn, iedere onverwachte wending wordt razendsnel gevolgd door een verrassing. Margolin is niet meer dan een adequaat stilist, zijn personages krijgen van hem maar nauwelijks genoeg leven mee om het verhaal door te komen, de ingenieuze intrige is vrijblijvend en wordt na de laatste bladzijde uit het geheugen gewist. Het doet er allemaal niet toe; tot aan die bladzijde zal geen lezer dit boek weg kunnen leggen.

    • Dennis de Hoop