Oeso: werkloosheid VS zal dalen, rente gaat wellicht omhoog

PARIJS, 19 NOV. De economische groei in de VS, hoewel minder groot als in voorgaande herstelperioden, is voldoende om de werkloosheid terug te dringen. De matige groei zal ook volgend jaar doorgaan. Dit staat in het jaarlijkse rapport van de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) over de Amerikaanse economie.

De Oeso verwacht dat er ondanks een betrekkelijk matige inflatie mogelijk al eind vanaf eind dit jaar een opwaartse druk op het Amerikaanse renteniveau zal ontstaan. Top-economoom Peter Jarret van de Oeso verwacht dat de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, wellicht al rond Kerstmis zal beginnen met enige verstrakking van het monetaire beleid om elke verwachting over het opleven van de inflatie bij voorbaat de kop in te drukken.

Trok de VS-economie vorig jaar met 2,6 procent aan, dit jaar zal het percentage uitkomen op 2,75 procent. Volgend jaar is er voor de VS een economische groei weggelegd van 3 procent. Een aantal voorwaarden voor sterkere groei is wel aanwezig, zo meent de Oeso. Zo is de korte rente laag en is de lange rente voortdurend aan het dalen.

Daar staat echter tegenover dat de overheid het zuinig aan doet gezien haar tekorten en dat de Amerikaanse consument voorzichtig is met zijn bestedingen. Bovendien neemt de export maar heel langzaam toe door de recessie op een aantal afzetmarkten. Al met al is er sprake van een slechts bescheiden groei van de economie, zoals al eerder is voorzien, en de remmende factoren houden voorlopig nog aan, aldus de Oeso.

De werkloosheid zal heel langzaam afnemen. Eind volgend jaar zal die op 6,5 procent van de beroepsbevolking staan. Dat percentage ligt nog iets boven het werkloosheidsniveau waarop normaal gesproken de consumentenbestedingen beginnen toe te nemen. Op het ogenblik zit 6,8 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking zonder werk. De Oeso voorziet dat de inflatie voorlopig rond de drie procent blijft hangen. (Reuter/DPA)