Netto winst van Aegon stijgt in drie kwartalen tot 737 miljoen gulden

ROTTERDAM, 19 NOV. De netto winst van het verzekeringsconcern Aegon is in de eerste negen maanden van dit jaar gestegen met 5,5 procent, van 698 miljoen tot 737 miljoen gulden. Per aandeel steeg het resultaat van de verzekeraar van 7,06 gulden naar 7,27 gulden.

Aegon maakte deze cijfers gisteren bekend. Vanmorgen reageerde het aandeel Aegon op de beurs nauwelijks: de koers bleef in de eerste uren van de handel onveranderd op 95,70 gulden.

Met name het levenverzekeringsbedrijf leverde in de eerste drie kwartalen van dit jaar een sterke bijdrage aan de resultaatverbeteringen. In het schadebedrijf trokken de marges fractioneel aan.

Aegon verhoogt binnenkort, in navolging van een aantal branchegenoten, de premies voor motorrijtuigenverzekeringen. Het concern sluit zich daarmee aan bij collegaverzekeraars zoals Delta Lloyd, Royal Nederland en Hooge Huys. De laatste maakte eerder deze week bekend de premies voor autoverzekeringen over de gehele linie met 18,5 procent op te trekken. De andere twee verzekeraars stelden eveneens premieverhogingen in het vooruitzicht.

Aegon handhaaft de verwachting dat de operationele winst over geheel 1993 licht zal stijgen. In 1992 kwam de winst van het concern uit op 977 miljoen gulden. In het derde kwartaal van dit jaar steeg de netto winst van Aegon van 193 miljoen gulden naar 240 miljoen gulden. De operationele winst vóór belasting trok aan van 232 miljoen naar 282 miljoen gulden. Vooral in het levenverzekeringsbedrijf boekte Aegon positieve resultaten. In het derde kwartaal steeg de bruto winst binnen deze branche met 33 procent tot 234 miljoen gulden.