Maeterlinck

In CS literair van 29 oktober schreef Hugo Brandt Corstius een uitvoerig artikel over de Belgische schrijver Maeterlinck, de enige Belg die de Nobelprijs ontving, maar die door bijna niemand meer gelezen wordt.

Ik wilde een kleine aanvulling geven op Brandt Corstius' artikel. Hij heeft niet gemeld dat Maeterlincks beroemde boek La vie des fourmis (hij schreef in het Frans) voor het grootste deel berust op de onderzoekingen, de conclusies en de inzichten van de Zuidafrikaanse jurist, bioloog, schrijver en vertaler Eugène Nielen Marais, neergelegd in zijn boek Die siel van die mier. Schaamteloos plunderde Maeterlinck dit boek zonder zelfs de naam van Marais te noemen. Plagiaat komt nog wel eens voor, dacht ik zo, maar deze vorm van diefstal is toch wel een uitzondering.

    • H. Bonger