Louvre laatste Grand Projet in Frankrijk

PARIJS, 19 NOV. Het Grand Louvre is voorlopig het laatste grote project dat Frankrijk zich kan veroorloven. Met de opening gisteren van de geheel verbouwde Richelieu-vleugel van Frankrijks nationale museum is het grootste van de Grote Werken die president Mitterrand heeft laten verrichten, zijn voltooiïng genaderd.

Dat zegt de Franse minister van cultuur, Jacques Toubon. Hij heeft het project 'geërfd' van zijn spraakmakende voorganger Jack Lang, die jarenlang de culturele ambassadeur van Mitterrand is geweest. Onder het socialistische presidentschap kwam de nieuwe Opéra de Paris Bastille tot stand en werd de beslissing genomen een nieuwe nationale bibliotheek te bouwen.

Ter gelegenheid van de feestelijke opening liet de gaullistische minister van cultuur zich kritisch uit over het nut dat het dure Bastille-project voor het Franse publiek heeft gehad. “Het nut is discutabel, maar het bestaat en wij zullen proberen de opera zo goed mogelijk te laten functioneren. De Opéra de Paris moet bij de vijf beste van de wereld horen. Dat is nu nog niet het geval.”

Ook het Défense-project, waar presidenten vanaf De Gaulle hun naam aan hebben verbonden, was maar een matig succes volgens Toubon. Architectonisch wel, maar functioneel niet. De omstreden Bibliothèque de France, die de Bibliothèque Nationale gaat vervangen, was absoluut nodig, al had het project anders aangepakt kunnen worden. Sinds de regering-Balladur in april aan de macht is gekomen, heeft men besloten het project toch maar door te zetten, want “het is uitvoerbaar”.

Zie ook pag. 3 van het Cultureel Supplement

    • Marc Chavannes