Koers KLM stijgt tegen stroom in op aarzelend Damrak

AMSTERDAM, 19 NOV. De aandelenkoersen op het Damrak daalden vanmorgen licht, in lijn met de stemming op de buitenlandse beurzen. Bij de hoofdfondsen kon de KLM zich tegen de stroom in onderscheiden als sterkste stijger. Beleggers hadden vanmorgen weer even hoop op een succesvol einde van 'operatie Alcazar'.

AMSTERDAM De fusiegesprekken die de Nederlandse luchtvaartmaatschappij sinds begin dit jaar voert met SAS, Swissair en Austrian Airlines wachten al enkele maanden op een doorbraak. Knelpunt in de onderhandelingen is de keuze van een Amerikaanse partner. Het Alcazar-kwartet heeft de keuze tussen Swissair-partner Delta en KLM's Northwest.

Vanavond zou de KLM overleg voeren met een delegatie van de Nederlandse regering over de voortgang van de gesprekken. De overheid is met een belang van 38 procent in de luchtvaartmaatschappij grootaandeelhouder van de KLM. De koers van de KLM steeg vanmorgen in de eerste uren 1,70 gulden tot 41,40 gulden. Omstreeks het middaguur was de koerswinst teruggezakt tot 1,20 gulden. De handel in aandelen KLM was groot.

De meeste koersen op de Amsterdamse beurs verloren vanmorgen licht terrein ondanks een iets hogere dollarkoers. De EOE-index stond aan het begin van de middag op een verlies van 0,14 punt op 383,16 punten, een verlies van 0,04 procent. De koersdalingen bleven over het algemeen beperkt tot enkele dubbeltjes. Akzo verloor vanmorgen negentig cent op 174,80 gulden. Unilever daalde in de eerste uren van de handel zes dubbeltjes maar trok daarna weer zeven dubbeltjes aan.

Het handelshuis Borsumij Wehry, dat vanmorgen een winststijging van een kwart over de eerste negen maanden van het jaar bekendmaakte, steeg aanvankelijk een gulden naar 118 gulden maar zakte aan het begin van de middag terug tot een verlies van twee kwartjes op 116,50 gulden. Winstnemingen waren volgens handelaren de oorzaak achter dit koersverlies. De aankondiging van Van Dorp van een claimemissie van één op vier in verband met de overneming van de agendagroep van KNP BT had weinig invloed. De koers van Van Dorp zakte drie dubbeltjes naar 35,50 gulden.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs sloot gisteren flink lager. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen daalde met 19,01 punten tot 3.685,34. De verhouding tussen de aantallen lager en hoger sluitende fondsen bedroeg twaalf tegen zeven. De omzet was met 311 miljoen aandelen bijna even groot als het forse totaal van 315 miljoen een dag eerder.

De Dow Jones-index lag gisteren de hele dag onder het slotniveau van woensdag. Handelaren schreven de koersverliezen onder meer toe aan winstnemingen na de aanvaarding van Nafta, het vrijhandelsverdrag van de VS, Canada en Mexico, door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

TOKIO De aandelenkoersen op de Japanse effectenbeurs in Tokio zakten vanmorgen weg. De Nikkei-index van de 225 fondsen daalde met 225,13 punten tot 17.941,19 punten. De aandelenkoersen gingen omlaag op grond van de beweging van de termijnnoteringen. De beleggers hielden zich kalm in afwachting van de uitkomst van de ontmoeting tussen premier Hosokawa en president Clinton.