Jeroen Piket voegt zich met Timman bij laatste 32

Jan Timman heeft bij het Interpolis schaaktoernooi in Tilburg nog gezelschap van Jeroen Piket. De Leiderdorpse grootmeester schaarde zich gisteren via twee barragepartijen bij de laatste 32 ten koste van de Duitser Gerald Hertneck. In de derde ronde treft Piket de Russische Amerikaan Grigori Kaidanov. Mocht hij ook die weten te verslaan, dan wacht wereldkampioen en favoriet Anatoli Karpov.

Piket had in de barrage opvallend weinig moeite met Hertneck. De eerste partij was nog spannend en gaf wisselende kansen te zien, maar eindigde in remise. In de tweede had Piket wit en het initiatief. Hij koos in de opening voor een oude jeugdliefde: een pionoffer op b2, waarmee hij indertijd vooral successen boekte bij jeugdtoernooien. Hertneck bleek er vreemd genoeg niet van op de hoogte.

De drievoudige Nederlandse kampioen schoof zijn Duitse opponent vervolgens simpel en gedecideerd opzij. Hij besloot de partij met een elegant dame-offer, dat aanstuurde op een matvariant op de achterste rij.

In de tien 'tweekampen' die een verlenging vergden, was gisteren alleen de uitschakeling van Zoerab Azmaiparasjvili een verrassing. De Georgische grootmeester moest zijn meerdere erkennen in de Kroaat Cvitan, die ooit jeugdwereldkampioen was.

Vassili Ivantsjoek, als tweede geplaatst na Karpov, revancheerde zich voor zijn nederlaag van woensdag tegen Hellers. Bij het 'vluggeren' ontdeed hij zich vrij simpel van de Zweed (1 1/2-1/2). Tot opluchting van de organisatoren, die Ivantsjoek hoogst ongaarne zijn koffers hadden zien pakken na de snelle aftocht van trekpleisters als Salov en Gelfand.