Jeltsin remt buitenlandse banken af

MOSKOU, 19 NOV. President Jeltsin heeft het de meeste buitenlandse banken verboden Russische cliënten te werven tot 1 januari 1996. Het decreet, dat gisteravond openbaar werd gemaakt, lijkt een tegenvaller te betekenen voor onder andere ABN-Amro en Internationale Nederlanden die juist onlangs een vergunning voor dergelijke activiteiten hebben gekregen.

Het decreet van Jeltsin bepaalt dat buitenlandse banken die op 15 november - afgelopen maandag - nog geen Russische cliënten hadden, moeten wachten met het bedienen van Russen tot 1 januari 1996. De maatregel lijkt bedoeld om de veelal nog jonge Russische banken te beschermen tegen buitenlandse concurrentie.

Op dit moment zijn er verscheidene grote buitenlandse banken actief in Rusland. Maar slechts twee daarvan, Dresdner BNP en Credit Lyonnais, hebben al kantoren geopend waarvandaan zij zaken doen met Russische bedrijven. ABN-Amro en de Internationale Nederlanden Bank behoren tot een groep banken die, nadat zij daarop maanden hebben moeten wachten, eind oktober de daarvoor benodigde vergunning hebben gekregen. Zij zijn net begonnen met het trainen van personeel en het zoeken van kantoorruimte. De Moskouse vertegenwoordigers van beide Nederlandse banken waren vanmorgen onbereikbaar voor commentaar.

De activiteiten van buitenlandse banken op de binnenlandse markt is al maanden een veelbesproken onderwerp in Rusland. De meer dan 1700 Russische banken, bijna allemaal niet ouder dan drie jaar, verzetten zich tegen concurrentie van grote buitenlandse branchegenoten. De Russische bankwet biedt hen overigens al de nodige bescherming: niet meer dan twaalf procent van het totale bankkapitaal mag zijn ondergebracht bij buitenlandse banken.

“De Russische banken zijn niet alleen inefficiënt en traag, maar ook geweldig duur. Voor de noodzakelijke herstructurering van het Russische bankwezen zou buitenlandse concurrentie alleen maar goed zijn. Maar het voeren van een effectieve politieke lobby is nog altijd makkelijker dan je aanpassen aan de markteconomie”, zei de handelsattaché van de Nederlandse ambassade, F.A. ter Borg, vanmorgen in een reactie op het nieuwe decreet.

In de lopende onderhandelingen met de Europese Gemeenschap over het opheffen van handelsbelemmeringen is Rusland onlangs de mogelijkheid geboden voor een periode van vijf jaar activiteiten van nieuwe vestigingen van buitenlandse banken te beperken. In ruil daarvoor zouden de banken die al een vergunning hebben, met rust moeten worden gelaten. Het nu gepubliceerde decreet lijkt met dit voorstel strijdig te zijn.