Ingevroren ringmussen in beslag genomen

DEN HAAG, 19 NOV. Het openbaar ministerie in Rotterdam heeft gisteren alsnog een scheepslading van 32 ton ingevroren ringmussen in beslag genomen. Het gaat om 1,9 miljoen geplukte exemplaren van deze beschermde vogelsoort, aldus de Rotterdamse officier van justitie mr. R.A.F. Gerding.

De ringmussen zaten in twee containers die begin deze week door een vrachtschip uit de Chinese havenstad Sjanghai in Rotterdam werden afgeleverd en waren bestemd voor consumptie in Italië. Over de weg zouden ze verder worden vervoerd. De partij vogels heeft een handelswaarde van 400.000 gulden.

De douane kwam de lading op het spoor, waarna de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie werd ingeschakeld. Sinds 1 januari controleert de AID met een speciaal opsporingsteam op de illegale handel in al dan niet beschermde dieren en planten. Het OM onderzoekt komende week of er tot vervolging kan worden overgegaan en wat er met de partij ringmussen moet gebeuren. Bij de inbeslagname, waartoe pas gisteren werd besloten, speelde volgens Gerding een rol dat de ringmus in Italië een beschermde vogelsoort is. Bij in-, uit- of doorvoer van de ringmus (levend of dood) wordt de Vogelwet overtreden. Vooralsnog staat daar een boete van 300 gulden op.

De inhoud van de containers staat nu in een koelhuis in de Rotterdamse haven. De geplukte vogeltjes zijn zodanig verpakt dat ze direct in de schappen van Italiaanse winkels konden worden gezet, in doosjes van 24 stuks. Om vast te stellen dat het inderdaad om de beschermde ringmus ging, moesten de vogels - met de kopjes in elkaar gedraaid - uit elkaar worden gehaald. Een betrokkene spreekt van “een macaber stukje Chinese huisvlijt”. Het is voor het eerst dat in Nederland handel in dode ringmussen is ontdekt.

Op de Brusselse luchthaven Zaventem is gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag een partij (veelal beschermde) vogels ontdekt, ook deze keer deels bestemd voor een handelaar uit Weert. Door onduidelijkheid over de soorten uit China afkomstige vogels werd aanvankelijk geen actie ondernomen. Na tussenkomst van het ministerie van milieu werden twee Belgische handelaren alsnog door de Rijkswacht achterhaald. De vogels werden in beslag genomen. De Nederlander was er toen al vandoor. Woensdag werden op Zaventem 1.352 beschermde vogels uit Hongkong in beslag genomen, op elf na bestemd voor de handelaar uit Weert.