Huizenprijs dreigt op hol te slaan

PAG.11 WONINGMARKT

ROTTERDAM, 19 NOV. De Nederlandse woningmarkt dreigt op hol te slaan. Niet alleen de gedaalde hypotheekrente, maar ook de bemiddelaars en financiers jagen de huizenprijzen sterk op. Zij waarschuwen de woningbezitter te weinig voor de gevolgen van een te hoge hypotheek.

Dit zegt directielid J.A. Nijhof van de Vereniging Eigen Huis. Alleen al dit jaar is volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) de gemiddelde huizenprijs in Nederland met ruim 11 procent gestegen. Daarmee streefde de prijs van een woning voor het eerst het piekjaar 1978 voorbij.

Volgens Eigen Huis weerspiegelt de recente prijsstijging nog wel de onderliggende verhoudingen op de woningmarkt, maar zijn alle voorwaarden aanwezig om “de vlam in de pan te laten slaan”. “Vrijwel alle partijen die zich met de verkoop van woningen bezig houden, zijn op dit moment gebaat bij een verdere prijsstijging.” Volgens Nijhof treden makelaars vaak indirect op als hypotheekadviseurs. De provisiestructuur in zowel het makelaars- als het adviseursvak maakt dat zij zijn gebaat bij een zo hoog mogelijke verkoopprijs. Makelaars bestrijden deze lezing fel. Vice-voorzitter A. Agterdenbosch van de NVM zei vanmorgen dat makelaars hun reputatie niet op het spel zetten voor een fractioneel hogere courtage. “De consument heeft ook een eigen verantwoordelijkheid.” Bij de banken - de voornaamste partijen op de hypotheekmarkt - is de rentemarge op hypotheken volgens Eigen Huis fors gegroeid. Daarmee is het verlenen van hypotheken veel lucratiever geworden. “Hypotheken worden op dit moment zeer gemakkelijk verstrekt, met als achterliggende gedachte dat als het fout mocht gaan, de waarde van het huis alweer voldoende is gestegen om er zonder kleerscheuren vanaf te komen.” De NVM is het met die diagnose eens. “De normen van de financiers zijn te ruim.” Eigen Huis constateert dat de prijsstijging de leencapaciteit van de huizenkopers begint te overstijgen. “Dat betekent dat mensen boven hun macht dreigen te kopen. Mocht de hypotheekrente in de toekomst stijgen, dan komen zij in problemen als de rente op hun hypotheek na verloop van tijd wordt herzien.” Vrijwel alle partijen en deskundigen vinden dat er meer woningen moeten worden gebouwd in de prijsklasse tussen twee en drie ton.

    • Maarten Schinkel