Groningse sneltrams

GRONINGEN, 19 NOV. De gemeente Groningen wil voor het jaar 2010 op twee hoofdlijnen in de stad sneltrams aanleggen.

Een voorwaarde is wel dat het aantal reizigers in het openbaar vervoer toeneemt. Momenteel onderzoekt de gemeente alternatieven om het openbaar vervoer in de binnenstad schoner, veiliger en stiller te maken. “Onze maximale ambitie is een sneltram, die mogelijk kan aansluiten op de spoorlijnen van de NS naar Roodeschool, Delfzijl en Nieuweschans”, aldus W. Heijink van de dienst ruimtelijke ordening. Een combinatie van een stads- en regiotram is onder meer ingevoerd in het Duitse Karlsruhe. Voordeel van een gecombineerd spoor-tramwegnet zijn lage onderhoudskosten. In dat geval zouden de gele dieseltreinen ingeruild worden voor sneltrams, die tot in de binnenstad rijden.