FNV-karavaan naar vijftig gemeenten

DEN HAAG, 19 NOV. Bestuurders van de FNV gaan volgende week bij vijftig gemeenten op bezoek om de dreigende rechtsongelijkheid in de Algemene Bijstandswet (ABW) te bespreken.

De vakcentrale wil praten met de wethouders van sociale zaken en de directeuren van de sociale diensten. Onlangs sloot staatssecretaris Wallage (sociale zaken) met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een principe-akkoord, waarin is opgenomen dat alleenstaande bijstandsgerechtigden een uitkering krijgen van 50 procent van het minimumloon. Gemeenten kunnen dat bedrag verhogen met maximaal 20 procent. Nu bedraagt de uitkering nog 70 procent. Binnenkort buigt de Tweede Kamer zich over de herinrichting van de Bijstandswet. De vakcentrale is bang dat jongeren, alleenstaanden, woningdelers en alleenstaande moeders er op achteruit zullen gaan. Daarom wil de FNV de mening horen van de gemeenten. FNV-bestuurder L. Peeters noemt de huidige bijstandswet al een “absoluut minimumniveau van bestaan”. Hij zegt te vrezen dat het straks “van gemeentelijke willekeur” afhangt.