Een griekse vader en een Turkse oma voor de tv

Kleuren maken de foto: Museum voor Fotografie, Waalse kaai 47, Antwerpen. T/m 5 dec. Tel. 09-32-3-2162211.

Tien weken lang gingen Birçam Süogtlü (een Turks meisje van 12), Mayuko Ito (een Japans meisje van 11), Laurence Katz (een joods meisje van 11), Zoï Kouloris (een Griekse jongen van 11), Natacha Melikhov (een Russisch meisje van 12), Asma El Farkouch (een Marokkaans meisje van 11) en nog veel meer kinderen, elke zondagmorgen naar het museum voor fotografie in de Belgische stad Antwerpen. In dit museum leren kinderen zelf te fotograferen. Aan de tentoonstelling die er nu te zien is, deden alleen Antwerpse kinderen mee die uit andere landen of culturen komen. Net als in Nederland zijn die er genoeg.

Eerst maakten ze zelf een fototoestel. Ze moesten een doos helemaal donker maken en net als in een kijkdoos moest aan één kant een gaatje komen. Met zo'n doos kun je fotograferen: in het pikkedonker doe je een velletje fotopapier tegenover dat gaatje in de doos. En als je de doos mee naar buiten neemt, en bijvoorbeeld richt op een boom, dan komt die boom door het gaatje op het papier. Dat gaat heel langzaam: het duurt wel meer dan een minuut. Binnen duurt het nog langer, want daar is niet zo veel licht. Als je je moeder op de bank wil fotograferen met zo'n doos, moet ze een hele tijd stilzitten. Als de tijd om is, doe je het gaatje weer dicht en in de donkere kamer (waar het niet echt donker is, want er brandt een rood lampje) haal je het papier eruit. Eerst zie je niks, maar door het in een speciaal badje te leggen, komt heel langzaam je moeder tevoorschijn.

Toen de kinderen zo hadden geleerd wat foto's maken eigenlijk is, kregen ze van het museum echte fototoestellen en huiswerk. De ene keer moesten ze een foto's maken van hun kamer, de andere keer van wat ze thuis aten, en ze moesten ook een keer hun familie op de foto zetten. Op zondag lieten ze de foto's aan elkaar zien. Een Italiaans meisje vond het heel grappig dat Natascha uit Rusland een foto had gemaakt van spaghetti en pizza. Ze vond dat het lekkerste eten.

De kinderen moesten elkaar uitleggen welke foto ze de beste of mooiste vonden en zo leerden ze beter kijken. Want als je goed leert richten met een fototoestel, dan ga je ook gewoon op straat veel meer zien.

Iedereen kan nu bekijken hoe het leven van deze kinderen eruit ziet. Hoe de Griekse vader van Zoï met de afstandsbediening languit op de bank ligt, net zoals de oma van Birçam Süogtlü. Ook heel leuk zijn de foto's die iedereen van zijn slaapkamer moest maken. Zo kun je stiekem zien wie een poster van Beverly Hills aan de muur heeft en wie Mickey Mouse.

    • Dirk Limburg