Daimler en Duitse IBM saneren harder

WIESBADEN, 19 NOV. Daimler-Benz, het grootste industriële concern van Duitsland, gaat tot eind volgend jaar nog meer banen schrappen dan al was aangekondigd, namelijk niet met 44.000 maar 53.000, waarvan 35.000 in Duitsland. Die verdere beperking heeft vooral te maken met de noodsituatie waarin Daimler-dochter Dasa (de moeder van Fokker) verkeert.

Dit zegt Daimlers directeur personeelszaken, Hans-Wolfgang Hirschbrunn, in een gesprek met het Handelsblatt. Wereldwijd zal het personeelsbestand bij Daimler eind 1994 gedaald moeten zijn tot 320.000, dat wil zeggen: 70.000 minder dan eind 1991.

Bij Dasa, dat vorige maand aankondigde dat het tot eind 1994 zes fabrieken in Duitsland geheel of gedeeltelijk zal sluiten (10.500 banen weg), zijn de perspectieven zó somber dat intussen is besloten om 16.000 banen te schrappen. Dat hebben de ministers-presidenten van Duitse deelstaten waar Dasa-fabrieken dichtgaan (Nedersaksen, Beieren, Hamburg, Bremen) vorige week te horen gekregen in een gesprek met Daimler-chef Edzard Reuter en Dasa-topman Jürgen Schremmp, die wezen op de dramatisch gedaalde vraag naar civiele en militaire vliegtuigen (voor Dasa vooral: Airbus en het gevechtsvliegtuig Jäger 2000) en kortingen op de Duitse bijdrage aan Europese ruimtevaartprogramma's als Hermes en Columbus.

Die mededeling kwam hard aan bij de deelstaatpremiers, die juist hadden gehoopt om met financiële steun Dasa van de sluitingsplannen af te brengen. De SPD'er Gerhard Schröder, premier in Nedersaksen, had voor dit aanbod zelfs flinke politieke risico's willen nemen. Hij moest deze week van het vierdaagse SPD-congres in Wiesbaden, dat zich in het algemeen uitsprak tegen wapenexport en op bewapening georiënteerde produkties, dan ook scherpe kritiek slikken na zijn verzekering dat hij in bepaalde gevallen meer belang hecht aan behoud van werkgelegenheid dan aan zulke partijstandpunten. Voor de door lokale politie afgesloten SPD-congreshal demonstreerden daarentegen Dasa-werknemers deze week dagenlang ten gunste van Schröders opvatting.

IBM Duitsland heeft aangekondigd de komende twee jaar nog eens 6000 banen te schrappen. De in Stuttgart gevestigde onderneming heeft dit jaar al 3500 arbeidsplaatsen laten vervallen. De negatieve conjuncturele ontwikkeling dwingt het bedrijf er nu toe het mes nog nog dieper in de organisatie te zetten. De nieuwe topman van IBM Duitsland heeft dit gisteren meegedeeld.

IBM wil in 1994 circa 4500 banen zien kwijt te raken.