Chocolademelk Campina besmet

ROTTERDAM, 19 NOV. Bij het zuivelbedrijf Campina/Melkunie zijn afgelopen maandag circa 200 pakjes chocolade-schoolmelk besmet met reinigingsvloeistof. Campina/Melkunie haalt uit voorzorg de volledige produktie van chocolademelk van die dag bij de scholen terug. Dat heeft het zuivelbedrijf vanmorgen meegedeeld.

Volgens de onderneming bestaat er geen enkele kans dat de besmette chocolademelk in de winkels terecht is gekomen. De produktie van maandag was louter bestemd voor de scholen en heeft een speciale verpakking, meldt de woordvoerder van Campina/Melkunie. In totaal zijn er maandag 68.192 pakjes chocolademelk geproduceerd. Het grootste deel daarvan is al geconsumeerd.

Campina/Melkunie besloot de melk terug te halen nadat gisteren van vijf scholen in Eindhoven, Veldhoven en Vught meldingen binnenkwamen dat sommige leerlingen na het drinken van de chocolademelk maagkrampen hadden gekregen. Volgens de woordvoerder van Campina/Melkunie wees een onmiddellijk ingesteld onderzoek uit dat tijdens het produktieproces maandag een klein aantal pakjes besmet is geraakt met een reinigingsvloeistof. Deze stof bevat een mengsel van waterstofperoxyde en perazijnzuur in een concentratie van 0,07 procent, zo meldt het bedrijf vanmorgen, waarvan inwendig gebruik kan leiden tot een korte irritatie van de slijmvliezen en een gevoel van misselijkheid.

De besmetting is het gevolg van een menselijke fout die niet is opgemerkt door het geautomatiseerde bewakingsprogramma. Oorzaak daarvan is volgens de woordvoerder dat bij het aaneenschakelen van produktielijnen iets is misgegaan. De fout in het programma is nu hersteld. De 200 pakjes besmette chocolademelk zijn alleen in de regio rond Eindhoven gedistribueerd.

Campina/Melkunie verwacht weinig nadelige gevolgen van de affaire te ondervinden. “Ik ben vol vertrouwen dat er voor ons geen schade zal zijn”, zei de woordvoerder die naar eigen zeggen veel positieve reacties van scholen heeft binnengekregen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een Nederlands voedingsbedrijf geconfronteerd wordt met besmette produkten. Het Zoetermeerse concern Nutricia moest eerder deze week een miljoen potjes Olvarit terughalen uit de supermarkten nadat was gebleken dat het verwerkte rund- en varkensvlees besmet was met een desinfectiemiddel.