ANC: zaken met rechtse blanken doen

Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) is optimistischer over de mogelijkheden om extreem-rechtse blanken mee te krijgen in een democratisch bestel dan de leiders van de 'zwarte thuislanden' die nog dwarsliggen. Dit heeft ANC-president Nelson Mandela vanmorgen tijdens een werkontbijt verklaard tegenover minister Kooijmans (buitenlandse zaken) die een bezoek van drie dagen brengt aan Zuid-Afrika.

“Hoe meer we praten met rechtse blanken, hoe meer vooruitgang we boeken. Hoe meer we praten met de zwarte leiders van de thuislanden (Bophuthaswana, Ciskei en KwaZulu, red.), hoe verder zij van ons weg bewegen”, zei de ANC-leider vanmorgen in Durban na afloop van het gesprek. Hij maakte bekend dat delegaties van het ANC en het Afrikaner Volks Front (AVF) van generaal Constand Viljoen zich gisteren twee dagen hebben teruggetrokken voor onderhandelingen.

Het AVF streeft een 'blanke' volksstaat in Zuid-Afrika na. Het voortdurende gesprek wijst op ruimte voor compromis, ondanks het feit dat het ANC en de regering met een aantal kleinere partijen gisteren de eerste non-raciale grondwet hebben ondertekend.

Het gesprek had plaats in Durban, de hoofdstad van Natal, waar Mandela zijn verkiezingscampagne is begonnen. Het is het terrein van Inkhata-leider Buthelezi, wiens 'thuisland' KwaZulu in Natal ligt. Gisteren arresteerde de politie tien gewapende Inkhata-leden in de buurt van het stadion waar Mandela een toespraak zou houden.

Minister Kooijmans uitte in het gesprek met Mandela zijn bezorgdheid over de afwezigheid van belangrijke partijen bij de ondertekening van de grondwet. Hij doelde daarmee onder meer op Buthelezi, die zich gisteren in een gesprek met de minister onverzoenlijk opstelde.

De bewindsman heeft het ANC opnieuw laten weten dat de Nederlandse regering geen financiële steun kan geven aan de verkiezingscampagne voor politieke partijen in Zuid-Afrika. Hij overweegt nu de mogelijkheid van buitenlandse bijdragen aan het Staatsverkiezingsfonds, dat binnenkort zal worden opgericht.