Al vijfmaal rommel in potjes Nutricia

PAG.11 VLEESKEURING

ZOETERMEER, 19 NOV. Het Zoetermeerse voedingsconcern Nutricia is de afgelopen zes jaar tot vijf maal toe met justitie in aanraking gekomen na klachten over besmetting van potjes babyvoeding Olvarit. Nutricia heeft in alle gevallen strafrechtelijke vervolging weten te voorkomen door schikkingen te treffen met de betrokken officieren van justitie.

Dat heeft T.J.M. van Hedel, directeur van Nutricia Nederland, vanmorgen bevestigd. Op 23 maart van dit jaar moest Nutricia zich verantwoorden voor de economische politierechter in Den Haag, nadat de Keuringsdienst van Waren halverwege 1992 metaalscherven aantrof in een potje babyvoeding Olvarit. Volgens Nutricia-directeur van Hedel betrof de vondst een incident. “Wij stonden zelf ook voor een raadsel”, aldus Van Hedel. Nutricia heeft volgens hem nooit kunnen ontdekken hoe de metaalscherven in het potje zijn terechtgekomen. Van Hedel ontkent dat het concern ooit nog een dergelijke klacht heeft binnengekregen, maar geeft wel toe dat er de afgelopen zes jaar in vier andere gevallen elementen in potjes Olvarit zijn terechtgekomen die daar niet in thuishoorden. Het concern heeft in deze gevallen steeds een schikking getroffen met Justitie. “Zo'n schikking betekent niet automatisch dat wij een fout hebben gemaakt”, aldus Van Hedel.

Nutricia, dat eerder deze week een miljoen potjes Olvarit uit de winkels heeft teruggehaald nadat was gebleken dat het verwerkte rund- en varkensvlees besmet was met een desinfectiemiddel, is niet het enige Nederlandse voedingsbedrijf dat op dit moment kampt met besmette produkten. Campina/Melkunie maakte vanmorgen bekend dat 200 pakjes chocolade-schoolmelk afgelopen maandag zijn besmet met reinigingsvloeistof. Het concern haalt de hele produktie van 68.000 pakjes terug bij de scholen.

Naar de gang van zaken om de besmette potjes Olvarit is op dit moment een onderzoek gaande naar “mogelijke strafbare feiten”, zo stelde de Haagse officier van justitie mr. N. Zandbergen vanmorgen. Dit opsporingsonderzoek, dat uitgevoerd wordt door de politie van Zoetermeer, de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Keuringsdienst van Waren, richt zich op de vleesleveranciers van Nutricia en Nutricia zelf. Op basis van dit onderzoek kan een gerechtelijk vooronderzoek worden gevorderd. Zandbergen verwacht op afzienbare tijd “misschien volgende week al” de uitslag van het opsporingsonderzoek binnen te hebben.

Liever wendt men zich tot de nieuwere media. Een eigen website op Internet is inmiddels vanzelfsprekend; het lokt niet alleen snelle reacties uit alle werelddelen uit, maar maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk in de uitzendingen voor Indonesië een persoverzicht op te nemen waarin citaten uit de dissidente media niet langer ontbreken. Bovendien produceert de Wereldomroep al geruime tijd televisiedocumentaires over Nederlandse onderwerpen (van schilderkunst tot voetbal, van scheepsrampen tot luchtvaart), waarbij eveneens coproducenten bij de binnenlandse omroep worden gezocht. “Zo hebben we samen met de AVRO een documentaire over Rob Scholte gemaakt”, aldus directeur Bouwens, “waarvan we de montage voor het buitenland hebben aangepast. Hier kon je er van uit gaan dat iedereen wist van de bomaanslag, maar in de internationale versie is het verhaal veel chronologischer geworden.”

    • Marcella Breedeveld