Voorlichtingsdag

Het is zaterdagmorgen. UD opent twee koffers en begint zijn materiaal uit te stallen in het kraampje dat hem is toegewezen.

Hij moet voorlichting geven over de interessante kanten van zijn vak, om studenten over de streep te trekken. Boeken met plaatjes (zonder zijn vandaag niet toegestaan) en kleurige omslagen, een veertig jaar oude stofzuiger als blikvanger, een ludieke grabbelton met kleine verrassingen, wervende folders en gratis affiches. Hij hangt een poster van Marlène Dietrich op en rangschikt cd's van Madonna en Prince in een halve cirkel. De eerste potentiële studenten beginnen binnen te druppelen, de meesten met hun ouders.

- Moet mijn zoon bij u vreemde talen kennen? vraagt een mevrouw beschuldigend. Ze knikt naar de schuchtere abituriënt naast haar. UD heeft instructies nooit nee te verkopen. Maar ja zeggen is ook niet goed in dit geval, zo veel begrijpt hij er nog wel van.

- Er zijn bijspijkercursussen Engels, zegt hij, en dan toch maar: Frans hoeft niet.

Wat moest hij ook al weer zeggen? O ja:

- We gooien studenten niet meteen in het diepe. Er is bij ons veel begeleiding, vooral op het persoonlijk vlak.

- Hij had een acht voor wiskunde, zegt de mevrouw alsof ze UD terecht wil wijzen. Maar die samenvattingen hè; dat hoefden wij vroeger nog niet.

Een echtpaar duwt een dochter naar voren. Ze willen weten wat de beroepsperspectieven zijn. UD is de beroepsperspectieven vergeten, maar hij redt zich eruit.

- Er zijn volop perspectieven, zegt hij opgewekt. Op de informatiemarkt bij de trap kunnen ze u daar een goed beeld van geven. Er is veel onderzoek naar gedaan. Wilt u een kop koffie?.

En dan in één moeite door tot het meisje:

- Grabbel eens in die doos joh. Misschien zit er iets voor je bij.

Met tegenzin vist ze iets uit de doos, die door de voorbereidingscommissie met foto's van bekende wetenschappers is beplakt. Ze pakt de verrassing snel uit, een academische agenda met het logo van de universiteit erop.

- Heb je op de universiteit ook agenda's? vraagt ze aan haar ouders. Maar die duwen haar al verder, naar de diavoorstelling.

in uit de krant gelopen gebeurtenissen.

    • Maarten Doorman