VN-bureau gehandicapten naar Den Haag

DEN HAAG, 18 NOV. Het International Disability Centre (IDC), een nieuw VN-bureau dat de belangen van gehandicapten behartigt, wordt gevestigd in Den Haag. Dat heeft wethouder C. Martini (economische zaken) vanmorgen bevestigd.

Het is de zevende internationale instantie binnen anderhalf jaar die Den Haag als vestigingsplaats kiest. Het bureau komt voort uit een stichting van de Verenigde Naties waarvan voormalig secretaris-generaal Perez de Cuellar voorzitter is. Het IDC zet zich wereldwijd in voor de belangen van zo'n 300 miljoen gehandicapten.

Het centrum gaat internationale gehandicaptenorganisaties onder meer helpen bij fondsenwerving. Den Haag hoopt dat door de komst van het IDC ook andere belangeninstanties voor gehandicapten deze stad als hoofdzetel kiezen. De gemeente is “buitengewoon tevreden” met de komst van het IDC. Volgens wethouder Martini is het centrum voorlopig de laatste grote instantie die de gemeente Den Haag naar zich toe heeft weten te trekken. “De EG-instituten zijn inmiddels verdeeld, de Verenigde Naties zullen niet meer zoveel uitbreiden”, zei Martini vanmorgen.

Eerder dit jaar werd Den Haag al als vestigingsplaats gekozen door het EG-bureau Europol, de Internationale Bond van Studenten (IUS), het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in het voormalige Joegoslavië en het Internationale Groene Kruis, een milieu-bureau waarvan Michael Gorbatsjov president is.

Na Genève, New York en Wenen is Den Haag inmiddels de vierde VN-stad in de wereld. Opvallend is dat de Zwitserse stad bij de laatste drie instanties kandidaat was, maar door Den Haag werd gepasseerd.

Een van de geldschieters voor de bouw van het IDC-kantoor in Den Haag is sultan Qaboos bin Said al Said van Oman, die na een verzoek van de gemeente Den Haag in mei van dit jaar toezegde een half miljoen gulden te willen bijdragen. De sultan van Oman is persoonlijk financier van veel humanitaire en culturele projecten. Bovendien hij heeft na de expositie 'Ontmoet Oman', vorig jaar, de relaties met de gemeente Den Haag aangetrokken.

Niet bekend

    • Rob Schoof