Vierde WK voetbal voor Maradona

ROTTERDAM, 18 NOV. Diego Maradona doet volgend jaar voor de vierde keer aan een eindronde van het wereldkampioenschap mee. De supervedette, op 33-jarige leeftijd teruggekeerd in de nationale ploeg, behaalde vannacht in Buenos Aires met Argentinië een schamele 1-0 zege op Australië. De eerste wedstrijd in Sydney was in 1-1 geëindigd. Argentinië-Australië was het 492ste en laatste kwalificatieduel voor het WK'96. Mozambique en Namibië openden op 11 januari '92 de lange reeks.

Argentinië heeft slechts eenmaal ontbroken op een wereldkampioenschap, in 1970 in Mexico. In 1986 werd in hetzelfde land de wereldtitel veroverd, vier jaar later werd Argentinië tweede achter Duitsland. Door de onverwachte en onthutsende 5-0 nederlaag tegen Colombia was het land dit jaar veroordeeld tot een extra-kwalificatiewedstrijd tegen Australië.

De afgeslankte Maradona is de enige Argentijnse speler met aparte ingevingen en durf. Maar hij wordt door meerdere spelers bewaakt en moet bovendien af en toe op adem komen. Op het moment dat Maradona aan de bal is, blijkt hij nog steeds de kunstenaar van vroeger. Er werden tien overtredingen tegen Maradona gemaakt. Steeds bleef hij dan even op het veld liggen, grijpend naar een pijnlijke plek. Bezorgd bogen arts en verzorgers zich dan om hem heen. Want wat is Argentinië zonder Maradona?

De zege was verre van overtuigend. Beide landen hadden moeite met de slechte grasmat. Gabriël Batistuta zag in de 59ste minuut een als voorzet bedoelde bal via de voet van opponent Alex Tobin over doelman Robert Zabica heen dwarrelen. De Aussies leken niet geïmponeerd door de tegenpartij of de verhitte sfeer in het stadion en de binnenstad. Ze vochten voor elke bal en maakten tientallen slidings. Bovendien moesten ze twee belangrijke steunpilaren, keeper Bosnich en libero Zelic, wegens blessures missen.

Aanvallend kon Australië geen vuist maken. Argentinië had zeker drie goede mogelijkheden. Zo kreeg Balbo een goede kopkans na een schitterende voorzet van Maradona.Het bleek een hele korte opleving van het team van Alfio Basile. Australië probeerde tot een slotoffensief te komen en creëerde een paar kansjes. Invaller Carl Veart was het gevaarlijkst met een schot vlak langs de paal.

Het eindsignaal van arbiter Mikkelsen bracht de verlossing voor de Argentijnen. Alsof ze de wereldbeker hadden gewonnen, lieten ze zich op het veld op hun kniëen vallen, zoenden en omhelsden ze elkaar en lieten ze zich toejuichen en toezingen door de 65.000 toeschouwers. Met de hand op zijn hart bedankte Maradona de aanhang. Hij is volgend jaar nog één keer op het hoogste voetbalniveau te zien.