Southwest koopt 63 Boeings

NEW YORK, 18 NOV. Vliegtuigfabriek Boeing heeft een bestelling voor 63 vliegtuigen ter waarde van 2,5 miljard dollar gekregen van Southwest Airlines.

In verband met de order heeft Boeing een nieuwe generatie 737-toestellen aangekondigd. De 737 is Boeings best verkochte toestel maar was ook een van de vier modellen waarvan de produktie begin dit jaar noodgedwongen op een laag pitje werd gezet.

De eerste vier toestellen van de nieuwe order worden geleverd in 1997, en de resterende 59 zijn gelijkelijk verdeeld over de vier daaropvolgende jaren. Op 32 van de 63 nu daadwerkelijk bestelde vliegtuigen had Southwest al optie genomen. De luchtvaartmaatschappij uit Dallas heeft op dit moment orders lopen voor vijftig toestellen die voor 1997 zullen worden geleverd. Southwests gehele vloot (157 vliegtuigen) bestaat uit 737-toestellen.

Southwest wordt met de bestelling van het nieuwe type 737-300X de eerste klant voor een nieuwe generatie, zoals het dat ook was bij de typen 737-300 en 737-500.

Het bedrijf opereert al tweeëntwintig jaar in het zuidwesten van de Verenigde Staten en onderhoudt frequente verbindingen op een beperkt aantal betrekkelijk korte trajecten. De service aan boord is karig en bestaat meestal uit een glaasje fris en enkele snacks, waardoor de tarieven laag zijn in vergelijking met die van de concurrentie. Southwest heeft daardoor de laatste jaren als enige Amerikaanse vliegmaatschappij een spectaculaire groei doorgemaakt en drie achtereenvolgende jaren winst geboekt.

Boeing is de grootste vliegtuigfabriek ter wereld. In 1992 had het bedrijf een omzet van 30,2 miljard dollar. Zijn aandeel op de wereldmarkt was over 1992 nog altijd 60 procent.

Het uit Seattle afkomstige Boeing maakt een moeilijke periode door. Heftige concurrentie van het Europese consortium Airbus en in mindere mate van Lockheed heeft een internationale prijzenslag teweeggebracht. Als gevolg daarvan kondigde Boeing het verdwijnen van 28.000 banen aan, ongeveer 20 procent van het totale bestand.

Boeing heeft al bekendgemaakt dat de kosten van het produktieproces met 25 tot 30 procent omlaag moeten. Als dat ook de prijs van een toestel ten goede komt, kan dat veel maatschappijen ertoe bewegen hun oude toestellen eerder te vervangen.

    • Lucas Ligtenberg